Siirt'te gelen Bakanlar Lineer Metal Çinko Fabrikası'nın temel atma törenine katıldı

Temel atma töreninden görüntü,
Terörle Mücadele Güvenlik Güçleri Temel Atma Töreni 2 Milyon Dolar Teröristler 

-Bakanların konuşması,
-Tören alanından görüntü,
-Genel detay

( SİİRT ) SİİRT

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Siirt'te Türk-Katar ortaklığıyla proje bedeli 102 milyon dolar tutarında kurulacak olan "Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi"nin temel atma törenine katıldı.
Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Siirt'te Türk-Katar ortaklığıyla kurulacak "Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi" nin temel atma töreninde konuşan Bakan Dönmez, Türkiye'yi ileri götürecek güçlü bir siyasi iradeden yoksun olduklarını, birileri 'Durun' dediğinde durduklarını, 'Yapamazsın' dediklerinde kabullendiklerini söyledi.

Çizdikleri sınırın dışına çıktıklarında hizaya çekildiklerini, artık o günlerin geride kaldığını aktaran Dönmez, bugün artık kendi doğrularını ortaya koyan, bu uğurda mücadeleden çekinmeyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğiyle güçlü hedeflere korkmadan yürüyen bir Türkiye'nin bulunduğunu belirtti.
Bakan Dönmez, "Tesisin tam kapasite çalıştığında yıllık 216 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçeceğine, bu rakamın Türkiye'nin yıllık çinko ithalatının yüzde 40'ına denk geldiğine işaret eden Dönmez, Hakkari ve Siirt'te 1900 doğrudan, 1100'ü de dolaylı olmak üzere 3 bin kişiye istihdam sağlanacaktır” dedi.
Daha sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bu sene inşallah ekonomide yatırımların, üretimin ve istihdamın yılı olacağını söyledi.

Bakan Varank, “Gençlerimiz iş, AŞ bulamasın diye buralara yatırımlar yapılmasın, fabrikalar açılmasın diye çok uğraştılar. İş makinelerini yaktılar, işçi kardeşlerimizi şehit ettiler, iş adamlarını tehdit ettiler. Pes etmedik, vazgeçmedik. 2002'den bu yana güvenlik güçlerimiz teröristlerle mücadele ederken, diğer kurumlarımız da terörle mücadele etti. İşte Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek Çinko İzabe Tesisinin temellerini atıyoruz. Tam 102 milyon dolarlık bir yatırım, 3 bin kardeşimiz burada istihdam edilecek. 3 bin annenin evladına ekmek kapısı olacak" diye konuştu.
Daha sonra Lineer Metal Çinko Fabrikası'nın temeli atıldı. Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde 145 dönüm alana inşa edilecek ve 102 milyon dolara mal olacak tesiste, ilk etapta yıllık 30 bin ton, tamamlandığında ise yıllık 90 bin ton külçe çinko üretimi gerçekleştirilecek. Törene, Bakanlar Varank ve Dönmez'in yanı sıra Siirt Valisi Ali Fuat Atik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve şirketin Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Katarlı yatırımcılar, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

11 Ocak 2020 Cumartesi günü yayınlandı