Sabah sanayide, akşam zeybek kursunda çalışıyorlar

Tokat'ta sanayi sitesinde çalışan oto tamircileri, oto müzik sistemi tamircisi, eczacının iş yerinden kesitler
Sosyal Proje Eğitim Merkezi Öğrenciler Halk Oyunları Sanayi Sitesi 

-İşyerlerinde röp
-Akşam kursta bir araya gelen arkadaş grubu
-Bir okul spor salonunda öğretmen eşliğinde zeybek oyunu öğretilmesi
-Zeybek oynayan sanayici ve diğer meslek grubu çalışanları
-Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Erdem Dağhan, röp
-600 Evler Mahalle Muhtarı Mücahit Duran, röp
-Kurs hocası Fatih Şanlı, röp
-Kursa katılanlarla röp

( TOKAT -ÖZEL)- Tokat'ta sanayide ve çeşitli meslek grubunda çalışanlar günün stresini zeybek oynayarak atıyor TOKAT

- Tokat'ta sanayide ve çeşitli meslek grubunda çalışanlar günün stresini zeybek oynayarak atıyor. Tokat'ta çoğunluğu sanayide olmak üzere çeşitli meslek gruplarında çalışan 6 arkadaş sosyal projelere destek veren 600 Evler Mahalle Muhtarı Mücahit Duran'a 'zeybek' oyunu öğrenmek istediklerini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi ile temasa geçen Duran'ın talebi üzerine Karşıyaka Orta Okulu'nun spor salonunda zeybek kursu açıldı. Sabahları iş yerlerinde çalışan 6 arkadaş haftanın 4 günü 19.00-21.00 saatleri arasında spor salonunda kursta bir araya gelerek zeybek oyunu öğrenmeye başladı.
Yorucu bir tempoda iş yerlerinde çalışanlar akşamları yorgunluklarını zeybek oynayarak atıyor. Kahvehane yerine spor salonunda çalışmayı tercih eden arkadaş grubu, Türkiye'nin Marmara, Ege ve Batı Akdeniz Bölgelerine özgü bir halk dansı olan 'zeybek' oynamaktan mutlu. Ağır işlerde çalışıyorlar, zeybek oynamaya vakit ayırıyorlar Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Erdem Dağhan, esnafların talebi üzerine açılan kursun kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederek, "Türkiye'nin her değerinin bizler Tokat'ta can bulmasını istiyorduk. Bu sadece bir proje değil Aydın'a, Muğla'ya, Manisa'ya zeybeğin oynandığı her yöreye bir selamdır. Bu selamın karşılığını bulup Tokat'a cevabını bekliyoruz aslında. Arkadaşların çoğunun sanayide çalışması ağır işlerinin olması, bir çok insanın vakit bulamadığı halk oyunlarına vakit bulması onları için büyük bir enerji kaynağı, bizler için mutluluk kaynağı" dedi.
600 Evler Mahalle Muhtarı Mücahit Duran ise muhtarlık olarak birçok kurs faaliyetlerinin olduğunu bu anlamda kendilerine yeni bir kurs teklifini geri çevirmediklerini belirterek, "Zeybek oyunu bizlerin yiğitliğini simgeleyen figürleri bizlere yakışan bir oyun. O nedenle talep ettiler, faklı bir etkinlik oldu. Bende sanayide esnafım, gerçekten yorucu geçiyor günleri ağır işlerde çalışıyorlar. Akşamda burada günün yorgunluğunu stresini atıyorlar" diye konuştu.
Kurs Öğretmeni Fatih Şanlı, kursu aksatmayan öğrencilerinden memnun olduğunu ifade ederek, "Sanayide gürültülü bir ortamda çalışıyorlar. Haftada 4 gün kursumuz olmasına rağmen geliyorlar. Zor değil, gönül konulduğunda yapılabilecek bir oyun" ifadelerini kullandı. Akşam olmasını dört gözle bekliyorlar, zeybek oynayarak yorgunluklarını atıyorlar Oto tamircisi olarak 20 yıldır çalışan Ahmet Kazan, yorucu bir işten sonra arkadaşlarıyla bir araya geldiklerini güzel vakit geçirdiklerini belirterek "Ülkemizin değişik kültürlerini öğrenmek ayrı bir mutluluk veriyor. Yaş olarak biraz estetik isteyen bir oyun olması nedeni ile biraz zorluk çektik. Dolayısı ile biraz hareketler kısıtlanabiliyor. Ama hamlığımızı atlattıktan sonra bir sıkıntı kalmadı" şeklinde açıklamalarda bulurken sanayide oto müzik sistemleri üzerine çalışan Haluk Aras'da kursla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: "Harmandalı müziğini dinlediğimizde veya gördüğümüzde figürleri yapmaya çalışıyorduk. Sağolsun muhtarımızdan talep ettik bizlere ön ayak oldu. Halk eğitim merkezi de sağolsun kursu açtı. Sabahtan akşama kadar iş yerinde çalışıyoruz, akşamın olmasını dört gözle bekliyoruz. Arkadaş grubumuzla 19.00'da burada toplanıp 2 saat zeybek oynuyoruz. Yorgunluğumuz kalmıyor"
31 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı