Sabah işe geldiklerinde boş atölyeyle karşılaştılar - BURSA

- İşyerinden görüntü - Çalışan personel Rabia Şahin'in konuşması - Çalışan personel Necla Aslan'ın konuşmasıSabah işe geldiklerinde boş atölyeyle karşılaştılar - Bursa 'nın Orhangazi ilçesinde yaklaşık 3 ay önce faaliyete başlayan bir tekstil atölyesinin çalışanları, sabah işe geldiklerinde içi boşaltılmış iş yeriyle karşılaştı - İki aydır maaşlarını almadıklarını iddia eden çalışanlar, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorBURSA (AA) - Bursa 'nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösterilen bir tekstil atölyesi bir gecede boşaltılınca çalışanları ortada kaldı.İlçenin Muradiye Mahallesinde yaklaşık 3 ay önce kurulduğu ve bebek kıyafetleri ürettiği öğrenilen atölyenin 40 çalışanı, işe geldiklerinde iş yerlerinin kapısının kilitli olduğunu gördü.Civar esnaf ve vatandaşlardan makinelerin bir kamyona doldurularak götürüldüğünü öğrenen, iki aydır maaşlarını alamadığı iddia eden çalışanlar, ilçe emniyet müdürlüğüne ve savcılığa şikayette bulundu.Mağdur edilen çalışanlardan Melike Ak, işe girdiğinden bu yana sigortasının yapıldığını ileri sürerek, "Bugün yapacağız, yarın yapacağız diye oyaladılar. Şikayet edeceğimi söylemiştim. Bu sabah işe geldiğimde ise kaçtıklarını öğrendim. İş yeri sahibi olarak bildiğim kişilere telefon ve sosyal paylaşım sitesi üzerinden ulaşmaya çalıştım ama hiçbir çağrıma cevap vermediler. Sonra da engellediler beni." dedi.
‘DÜKKAN KİRASINI ÖDEMEDİLER’Daha önce çocuk oyun salonu olarak kullanılan bir dükkanda faaliyet gösteren tekstil atölyesinin sadece çalışanları değil çevre esnafı da mağdur ettiği ortaya çıktı. Atölyenin hemen karşısında dükkanı olan Ahmet Demir, ‘Kurulduktan birkaç ay sonra bana gelip, dükkanlarının yetersiz olduğunu ve yemekhane için benim dükkanımı kiralamak istediklerini söylediler. Diyalogları, işleri güzel görünüyordu. Kiraya verdim, işe başladılar. Bir süre sonra dediler ki başka bir tuttuk oraya taşınacağız. Hürriyet mahallesinde biryer tutmuşlar ama orasını da dolandırmak için tutmuşlar. Malları taşırken oraya taşınıyor zannettiğimiz için fark etmedik. Akşamüstü oraya gidince olay ortaya çıktı. O adamın da makinelerini, vinçlerini götürmüşler. Bize kiralarını taktı, atölyenin kirasını ödememişler. Elektrikler, sular ödenmemiş. 35 - 40 işçinin maaşları, mesaileri, eşyaları taşıdıkları araçların kira parasını ödemeden kaçtılar. ‘ dedi.
Demir, herkesin mağdur olduğunu ve şikayetçi olacağını söyledi.

MAAŞ YOK - SİGORTA YOKTekstil atölyesinde 2 aydır çalıştığını söyleyen Rabia Şahin ise ‘Emeğimiz heba edildi. 2 aydır tek bir kuruş almadık. Bir de hakaret eder gibi yanlarına çağırıp biz size 100 - 200 lira verelim dediler. Sanki bir burada cep harçlığı için çalışıyormuşuz gibi. Hiç kimseye doğru düzgün maaş yok, sigortamız yok. Arkadaşlarımızı akşam 7’ye kadar mesaiye çalıştırdılar cumartesi, Pazar dahil olmak üzere. Ama mesai paraları da verilmedi. Yemek vermediler doğru düzgün, sürekli mağdur ettiler. Bunlar çoluğunu çocuğunu bırakarak geldi. Hepimiz evimizi, eşimizi, annemizi ikna ederek geldik.’ Dedi. İşe geldiğinde 1 haftadan sonra sigortalarının yapılacağını söylendiğini belirten Şahin,’1 gün bile sigortamız yok. Sadece bizi susturabilmek için sadece 7 kişinin sadece girişleri yapıldı. ‘ diye konuştu.
Cumartesi gecesi öğrendiklerinde karakola gittiklerini söyleyen Şahin, ‘Pazartesi günü hepimiz toplandık. Savcılığa da gittik, karakola da gittik, ifadelerimizi verdik, şikayet dilekçemizi verdik. Sonucunu bekliyoruz.’ dedi.
‘ÇOK GÜVENİLİR KONUŞTULAR’Kurban bayramından önce işe girdiğini söyleyen Necla Aslan da ’Çok güvenilir konuştular. Çok büyük yerlerden geldiklerini söylediler. 1 hafta eğitim gördüm. Kurban Bayramından sonra da işe başladım. Sürekli mesailere kalmaya başladım. Bu ay vereceğiz, çek aldık olmadı falan diyerek ağır birliğiyle bizi oyaladılar. ‘ dedi.
Daha sonra kendilerinin telefonlarında engellendiğini fark ettiklerini söyleyen Aslan, ‘Pazartesi maaş günüydü. Geldiğimizde gördük ki dükkanlar kapalı. Savcılığa gidip şikayette bulunduk. Çok mağdur olduk. Akrabalarına ulaştım. Onlar da çok şaşırdılar.’ diye konuştu.

Tekstil Atölyesi Sosyal Paylaşım Sitesi Emniyet Müdürlüğü Sosyal Paylaşım Irak 

23 Ekim 2018 Salı günü yayınlandı