Prof. Dr. Hasan Türkez, Ortaokul öğrencilerine Bor’u anlattı

Konferanstan detay
Laboratuvar Öğretmenler Öğretmen Öğrenciler Araştırmacı 

- Öğrencilerden ve salondan detay
- Prof. Dr. Hasan Türkez’in açıklamaları
- Prof. Dr. Türkez ile röportaj

( ERZURUM ) - “Rezervlerimiz kadar biliminde de söz sahibi olacağız”- "Çocuklar çağın gereksinimin ‘Bilim’ olduğunun farkında" ERZURUM

- Dünyanın sayılı Nano Teknoloji uzmanları arasında gösterilen Prof. Dr. Hasan Türkez, Türkiye rezervlerinin bor madeni açısından oldukça zengin olması sebebiyle, hem kendi yapmış olduğu çalışmaları tanıttı hem de öğrencilere, gelecekte yeni çalışmalar yapma yolunda ışık oldu. TÜBİTAK tarafında koordine edilen bilim söyleşileri projesi kapsamında Prof. Dr. Hasan Türkez, Erzurum’da öğrencilere konferans verdi. İbrahim Hakkı Kubilay İmam Hatip Ortaokulu ve Saltukbey Ortaokulu öğrencilerine , ‘Büyük ve Güçlü Türkiye için Bor Nanoteknolojisi’ konusunda bilgi veren Türkez, öğrencilerin konularda ne denli meraklı olduğunu gözlemledi. ‘Bor madeni’ ve ‘Nanoteknoloji’ konularında ilgi ve olumlu yönde geri dönüş alan Hasan Türkez, öğrencilerin ilgisinden dolayı konferansa zaman ekledi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan ve bilimsel projeler açısından fikirleri olduğunu tespit eden Hasan Türkez, öğretmenlere, “Deney ve bilim konusunda öğrencileri mutlaka takip etmelisiniz, çok güzel fikirleri olan öğrenciler var, ilgi beni çok memnun etti, öğrencilerin ilgisini karşılamak için gerekli araç gereçlerden ve bor madeninden yollayacağım, laboratuvar ortamında öğrencilerin fikirlerini geliştirme konusunda çalışmalar yapmalısınız” şeklinde ikazlarda bulundu. “Çocuklar çağın gereksinimin ‘Bilim’ olduğunun farkındalar” Prof. Dr. Hasan Türkez, “Türkiye’de, Bor’un geleceğimiz açısından öneminin farkındalar, aynı zamanda Nano teknolojinin küresel ölçekte ülkemize sağlayacağı faydaların farkındalar. Bor nano partiküllerinden ilaç taşıma sistemlerini yapmış durumdayız. Tıptan Eczacılığa çok geniş bir skalada Bor nano partiküllerinin geleceği var. Katma değer ürünlere dönüştürebildiğimiz takdirde ülkeye çok katkı sağlayacağı kanaatindeyim” dedi.
“Rezervlerimiz kadar biliminde de söz sahibi olacağız” Türkez, “Ülkemizde borla ilgili çalışmalar son zamanlarda arttı. Bunun sebebi Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün kurulması, ülkemizde bor projeleri desteklendi. Türkiye’de artık ‘Ben Bor çalışıyorum ar-ge desteğim yok’ diyen hiçbir araştırmacı kalmadı. Hükümetimiz bunun farkında, bize düşen şey, ülke için katma değer sağlayacak konuları projelendirip ilgili kurumlara sunmak. Bizim kısa zaman sonra rezervlerimiz gibi, biliminde de söz sahibi olacağımız günleri bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Türkez, Bor’un insanlar üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, Antioksidan sistemini destekleyen borun, deney hayvanlarında da bilişsel fonksiyonları ileri düzeyde geliştirdiğini belirtti.
Uluslararası bir ekiple yaklaşık 6 yıldır üzerinde durduğu araştırmalar sonucunda, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilecek olan, bor içeren farmakolojik formilasyonları hazırladıklarını ve patentlerini aldıklarını söyledi.

İnsanlarda alınacak netice konusunda bor ile üretilecek ilaçların eczanelerde yer alacağını niteledi. Bilimsel altyapı oluştuktan sonra, kandaki bor miktarının hastanelerde tahlil sonucunda öğrenebileceği teknolojiye ulaşılacağını ve kandaki bor miktarının eksik olduğu görüldüğünde ise doktorların reçeteye bor yazabileceğini açıkladı.

24 Aralık 2019 Salı günü yayınlandı