Osmanlı Padişahlarının Heykelleri Parçalandı

Osmangazi Belediyesi tarafından mezbelelik halden cazibe merkezine dönüştürülen 'Kamberler Tarihi Parkı' adeta talan edildi. 2008 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan parktaki padişah heykelleri parçalandı ya da çalındı. Kılıç-kalkan heykelinin kılıçlarının da kırıldığı parkta, birçok eser tahribata uğradı.
Başbakan Osmanlı İmparatorluğu Osmangazi Belediyesi Padişah 


Roman vatandaşların ikamet ettiği Kamberler (Kızyakup) Mahallesi, çöküntü görüntüsünden kurtarılarak parka dönüştürülmüştü. Bölgedeki 370 binayı kamulaştırıp yıkarak 40 milyon TL'ye yakın masraf yapan belediye, içerdeki birçok tarihi yapı, cami ve hamamı ortaya çıkardı. Kent merkezinde nefes alınacak bir mekân haline gelen 55 bin metrekarelik Kamberler'de, tematik bahçeler, göletler, festivallerin yapılabileceği etkinlik sahnesi, turizm ofisi, basketbol ve voleybol sahaları, mini futbol sahası, yürüyüş ve koşu yolları, kafeterya, restoran, yeşil alanlar, oturma, dinlenme alanları ve otoparklar bulunuyor.

147 türde ağaç ve bitki ekilen parka, Bursa'da iz bırakmış tarihi şahsiyetlerin heykelleri de kondu. Bursa'da medfun bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk 6 padişahının heykellerinin yanı sıra, kılıç-kalkan heykelleri ile 25–30 yılını Bursa'da geçirmiş herkesin yakından tanıdığı Deli Ayten heykeli dikildi.

Ancak parktaki bu güzellikler uzun süre ayakta kalamadı. Padişah heykelleri, biri hariç tamamen çalındı. Mermer sütunları kırıldı, padişahların hayatlarını anlatan mermer yazıtlar parçalandı. Kılıç-kalkan heykellerinin kılıçları parçalandı. Birçok eserin yağma edilmişçesine yok edildiği parkta, 'Deli Ayten' heykeline ise zarar verilmedi.

Kimliği belirsiz kişilerin saldırısına maruz kalan Kamberler Parkı'nın durumu çevre sakinlerinin tepkisini çekti.


15 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı