Oltaya Levrek Değil Sazan Geliyor

Beyşehir Gölü'nde 1 Mayıs'tan itibaren olta ile avlanma sezonu başlarken, sazangillerin üreme mevsimi devam ettiği için sadece levrek avına kısmen belli bölgelerde izin verildi. Oltaya levrek balığı gelmesini bekleyenler ise sazanla karşılaşınca avlanması yasak olması nedeniyle göle yeniden salmak zorunda kalıyor.
1 Mayıs Beyşehir Gölü Karadeniz 

Beyşehir Gölü'nde 1 Mayıs'tan itibaren olta ile sportif amaçlı amatör avlanma konusunda adeta Karadeniz fıkrasına benzer ilginç bir durum yaşanıyor. Olta ile bugüne kadar sadece izin verilen kanal boylarında avlanmak zorunda kalanlar, 1 Mayıs'tan itibaren su ürünleri kanununun ilgili tebliğleri uyarınca gölde levrek avına serbestlik getirilmesi üzerine soluğu kıyı kesimlerde aldı. Beyşehir Gölü'nde Eşrefoğlu Köprüsü ile Karaburun bölgesi arasındaki sahilde suya olta atan olta tutkunlarının levrek dışında türleri avlanmasına izin verilmiyor. Oltaya levrek gelmesini beklerken, sazan gelenler ise balığı göle yeniden salmak zorunda kalıyor. Aksi halde, görevliler tarafından durumun tespit edilmesi halinde kişi başı bin 714 liralık para cezası ile karşı karşıya kalınabiliyor.

GÖLDE LEVREK VAR MI, VARSA NASIL TUTULUR?

Ancak, Beyşehir Gölü'nde nesli kaybolmak üzere olan, profesyonel avcıların bile ağlarında artık çok nadir görülen türlerden olan levreği amatör avcılar, bugünlerde olta ile nasıl tutulacağına kafa yormaya başladı. Beyşehirli olta tutkunları, ' Gölde zaten levrek yok, bu iş nasıl olacak? ' diye sorarken, bazıları olta ile levreğin yakalanmasının güçlüğüne dikkat çekiyor; diğer türlerin oltaya takılması halinde birçok avcının yakaladığı balığı suya atmayacağından endişe ediyor.

OLTAYA LEVREK DEĞİL, SAZAN GELİYOR

Beyşehir Gölü kıyısında amatör olarak avlanan olta tutkunu Hüsnü Gültekin, emekli olduğunu belirterek, ' Olta ile levrek avına izin verilmesinin ardından göl kıyısına geldik. Oltaya şimdilik levrek gelmiyor. Levreğin gelmesi için de henüz biraz erken. Yine de olta zevkimizi almak için buraya geldik. Oltamıza kadife ve sazan takıldı, hem küçük, hem de avlanması yasak olduğu için göle geri bıraktık. Amacımız levrek tutmak ama 13-14 yıl önceki levrekler yok gölde. Şimdi ise çok az. Küçük ağırlıklı oltalarla, tek olta olarak sürekli çek çek yaparak levreği avlamaya çalışıyoruz ' dedi.

YASAK, 15 HAZİRAN'DA TAMAMEN KALKACAK

Aynı kıyılarda levrek tutmaya çalışan bir başka olta tutkunu Ömer Polat ise, havaların ısınmasıyla birlikte torunuyla birlikte ava geldiğini ifade ederek, ' Henüz balık yakalayamadık. Levrek avı için geldik, diğer türlerin oltaya gelmesi halinde ise mecburen suya bırakacağız ' ifadesini kullandı.

Beyşehir Gölü'nde olta ile diğer türlerin avı 15 Haziran'dan itibaren serbest hale gelecek. Aynı tarihte yeni avlanma sezonu da başlayacak ve gölün tamamında profesyonel avcılık da serbest olacak.
3 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı