Okuma yazması olmayan 64 yaşındaki şair Latife teyze, 25 kişiye rakip oldu

-çevik ile röp
Muşlu Yarış Üstünler Şiir Yarışması 2010 Yılı 

--ahır detayı
--şiir yazma detayı
--köy detay
--demir ile röp
--diğer yarışmacılar şiir yazma
--diğer yarışmacılar röp

( SİVAS - ÖZEL)- Sivas merkeze bağlı Çongar köyünde yaşayan 64 yaşındaki Latife Çevik, okuma yazma bilmemesine rağmen köyünde düzenlenen şiir yarışmasında 25 kişiye karşı rakip oldu. SİVAS

- Sivas merkeze bağlı Çongar köyünde yaşayan 64 yaşındaki Latife Çevik, okuma yazma bilmemesine rağmen köyünde düzenlenen şiir yarışmasında 25 kişiye karşı rakip oldu. Sivas merkeze bağlı Çongar köyünde, düzenlenecek olan 2. Aşık Perişani Baba Şiir Yarışmasına bu yıl köyde yaşayan 26 yarışmacı katılıyor. Yarışmaya katılanlar içerisinde en dikkat çeken isim okuma yazma bilmeyen 64 yaşındaki Latife Çevik oldu. Çevik, aklında derlediği şiirleri, ev ve ahırdaki işlerinden arta kalan zamanlarda çocuklarına yazdırıyor. Çocuklarına yazdırdığı şiirler ile yarışmaya katılacak olan Çevik, 4 kadın ve 21 erkek yarışmacı karşısında kendine güveniyor. “Kendime güveniyorum” 5 çocuk annesi 64 yaşındaki Latife Çevik, şiir yarışmasında kendisine güvendiğini belirterek okuma yazma bilmediği için şiirlerini kendinin dile getirip çocuklarının da yazdığını söyledi.

Çevik, “Bin tane hindi aldık. Daha sonra günlük 100 tane ölmeye başladı.
Bizde ahırda uyumaya başladık. Aklıma da bir şeyler geldi bende bununla ilgili bir şiir söylemeye başladım. Daha sonra bu söylediklerimi yazmaya başladık. Aklıma geldikçe, içimden geldikçe söylüyorum. Bazılarını aklımda tutuyorum bazılarını oğluma yazdırıyorum. Benim okumuşluğum yok. Köyde şiir yarışması vardı bende aklıma geleni söyleyeyim dedim. Bende katıldım. Köyde benden başka katılan kadınlarda var, benden üstünleri de olabilir. Kendime biraz güveniyorum. Keşke okumuşluğum da olsaydı. Ben söylüyorum, oğlum şiirlerimi yazıyor. Boş zamanlarımda, uykum gelmediği zaman, aklıma geldikçe, çocuklarım gurbete gittikçe hüzünleniyorum ve şiir yazıyorum “dedi.
Şiir yarışmasını düzenleyen Turan Kaya Demirci, yarışma duyurusunun yapılmasının ardından okuma yazma bilmeyen insanların yarışmaya katılmak istemelerinin kendisini şaşırttığını söyledi.

Demirci , “2010 yılında düzenlediğimiz şiir yarışmasının bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Baya da uzun bir zaman oldu. Önceki şiir yarışmamızı kitap haline getirdik. Bu yıl köyümüzde ikinci defa şiir yarışması düzenliyoruz. İkincisini organize ettiğimiz şiir yarışması 18 Ocak’ta kent merkezinde yapılacak. Şuan yarışmaya 26 katılımcımız var. Yarışmaya katılımların 30’un üzerinde olacağını düşünüyoruz. Yarışmaya şuan itibariyle 5 kadın katılıyor. İşin ilginç yanı da yarışma duyurusu yaptıktan sonra okuma yazma bilmeyen nenelerimizin, annelerimizin de şiir yazdığını öğrenmek oldu. Okuma yazma bilmeyenler söylüyor, çocukları şiirlerini yazıyor. Bunları da ortaya çıkarmış olduk. Kadınlar ahırdaki, bahçedeki işlerini hallettikten sonra şiirlerini yazıyorlar. Boş zamanlarını güzel aktiviteler ile değerlendiriyorlar “dedi.
Şiir yarışması için hazırlıklarını sürdüren diğer yarışmacılar, yarışmayı kazanma konusunda iddialı olduklarını söylediler.
12 Ocak 2020 Pazar günü yayınlandı