Öğrencilerden Türkçe tabelalı esnafa teşekkür, yabancı tabelalılara uyarı

Öğrencilerin ellerinde dövizler ve davul eşliğinde yürümesi
Yabancı Dil Farkındalık Öğretmen Öğrenciler Hassasiyet 

-Öğrenciler esnafa teşekkür belgesi vermesi
-Öğrencilerin yabancı tabelalı esnafı uyarması
-Türkçe Öğretmeni Hilmi Işık ile röportaj
-Öğrenciler ile röportaj
-Esnaflarla yapılan röportajlar

( İZMİR ) - İzmir’de öğrenciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde önemle durduğu ‘iş yerleri levhalarının Türkçe olması’ yönünde TÜBİTAK Projesi yaptı, esnafı dolaştı İZMİR

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde önemle durduğu iş yerleri levhalarının Türkçe olması yönünde TÜBİTAK Projesi yapan İzmirli öğrenciler, kimi esnafa teşekkür belgesi verirken kimisine de bilgilendirmelerde bulundu. Uluslararası Türk Dili Kurultaylarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği ‘iş yerleri levhalarının Türkçe olması’ gerektiği yönündeki isteğine, İzmirli öğrencilerden yanıt geldi. Konak ilçesinde bulunan Fatih Mehmet Ortaokulu öğrencileri ‘işyerleri levhalarının Türkçe olması’ konulu TÜBİTAK Projesi yaptı. Öğrenciler proje kapsamında Türkçe tabelalı esnafa teşekkür belgesi verilirken, yabancı tabelalı esnafa bilgilendirme yapıldı. Yaşları 11 ile 13 arasında değişen öğrenciler, Eşrefpaşa semtindeki esnafı davul eşliğinde ellerinde taşıdıkları dövizlerle dolaştı. ‘Türkçe bizim onurumuzdur’, ‘Türkçe giderse Türkiye gider’ sloganları eşliğinde yürüyen öğrencilerden teşekkür belgesi alan esnaf mutlu olurken, uyarı alan esnaflar da öğrenciler sayesinde farkındalıklarının artığını ve tabelalarını Türkçeye çevirmek için ikna olduklarını söyledi.

“Farkındalık oluşturmak istedik” Proje hakkında bilgi veren Konak Fatih Mehmet Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Hilmi Işık, “Türkçeye uygun tabela kullanan iş yerlerine sembolik olarak teşekkür belgesi veriyoruz. Amacımız farkındalık oluşturmak, torunlarımıza, çocuklarımıza bu sorunu bırakmak istemiyoruz. Bu sorunun çözümlenmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuya el atmış, çok sevinçle karşıladık. Umarım bütün belediyeler bu konuda hassasiyet gösterirlerse bu konu bir ay içerisinde çözülür. Bütün yabancı dille yazılmış tabelaları iptal ederler, yenisi yazılır. Atama bekleyen binlerce öğretmen var, bu konuda belediyelere danışmanlık yapabilirler. Belediyelerde bu konuda bir denetim olmadığı anlaşılıyor, eğer onlardan da faydalanırlarsa bu konu kısa sürede çözülür” diye konuştu.
"İngilizce ve başka kelimeler bizi rahatsız ediyor" Öğrenciler ise iş yerleri tabelalarının Türkçeleştirilmesini istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Etrafımıza baktığımızda yüzlerce binlerce yabancı tabela görüyoruz. Bunlardan yarısından fazlası İngilizce ve başka kelimelerden oluşuyor. Biz de bu durumdan rahatsız olduğumuz ve bunların geleceğe taşınmaması için böyle bir projeye ihtiyaç duyduk. Proje ile birlikte bütün tabelaların Türkçe olmasını istiyoruz.”
18 Mayıs 2018 Cuma günü yayınlandı