Öğrencilerden 'patilere sıcak yuva' - ZONGULDAK

Öğrencilerden "patilere sıcak yuva" - ZONGULDAK - Öğrencilerin sokak kedileri için leğenlerden yuva yapma detayları - Kedi yuvalarının süslenmesi - Görsel sanatlar öğretmeni ve proje danışmanı Aslıhan Malakçı ile okul öğrenci başkanı Aysu Çakır'la röportaj - Yuvaların yerleşim yerlerine bırakılması - Kedilerin yuvalarla birlikte görüntüleriÖğrencilerden "patilere sıcak yuva" - Zonguldak 'ta bir lisede başlatılan "Patilere Sıcak Yuva Projesi" kapsamında öğrenciler, havaların soğumasıyla kalacak yer ve yiyecek bulamayan sokak kedileri için leğenlerden yuvalar yaptı - Proje danışmanı Malakçı: - "Proje, öğrencilerimize merhameti, yardımseverliği, empatiyi aşılamak ve öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmasını, yardımlaşmasını sağlamak adına önemli"ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak 'ta lise öğrencileri, sokakta yaşayan kedilerin barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla başlattıkları proje kapsamında yuvalar yaparak, onlara sahip çıktı. Zonguldak Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki 15 öğrenci, sokak kedilerinin soğuk hava koşullarından en az şekilde etkilenmeleri sağlamak ve eldeki imkanlarla basit ve korunaklı yuvalar yapılabileceğini göstermek amacıyla "Patilere Sıcak Yuva" adlı proje başlattı.Görsel Sanatlar öğretmeni Aslıhan Malakçı'nın proje danışmanlığında öğrenciler, malzeme temini, yuvalara resim çizimi ve yapım aşamalarında el birliğiyle çalışarak ortaya çıkardıkları yuvaları, okulun bulunduğu mahallenin farklı yerlerine bıraktı.Okul yemekhanesinin artık yemeklerini çöpe gitmesini engellemek amacıyla kedi yuvalarına bırakan öğrenciler, yaptıkları 15 yuva ile sokak kedilerine sahip çıktı. - "İnşallah bu proje herkese örnek olur"Malakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle soğuk hava şartlarında sokak kedilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Sokak kedileri için yapımı basit ama korunaklı yuvalar yapmayı hedeflediklerini belirten Malakçı, "Yuvaları leğenlerden oluşturduk. Daha kullanılabilir, herkes tarafından yapılabilir ve uygulanabilir olması bakımından leğenleri kullanmayı amaçladık." diye konuştu.
Malakçı, proje için "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz" hadisinden yola çıktıklarını anlatarak, şöyle devam etti:"Öğrencilerimize merhameti, yardımseverliği, empatiyi aşılamak ve öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmasını, yardımlaşmasını sağlamak adına proje bizim için önemli. Okulumuzda fazlasıyla sokak hayvanlarına yardım eden öğrencilerimiz var. Okulumuzda zaten baktığımız kedilerimiz var. Onları soğukta gördükçe öğrencilerimizle birlikte düşündük ve böyle bir proje yapmaya karar verdik. Okulun bulunduğu mahalle duyarlı bir mahalle. Okul olarak mahalleliye bilgilendirme de yapacağız. Kedi evlerinin mahallede durması için elimizden geleni yapacağız. Okulumuz yatılı bir okul. Yemekhanemizde artan yemekler sokak kedilerine veriyoruz. İnşallah bu proje herkese örnek olur. Herkesin kendi imkanlarıyla sokaktaki tüm kedilere, hayvanlara yardım etmelerine örnek oluruz." - "Mahalle sakinlerimizle inşallah bunun devamını getireceğiz"Son dönemde sokak hayvanlarına yönelik şiddetin gündeme sıklıkla gelmesinin üzüntü verici olduğu ifade eden Malakçı, "Onlar da bir can taşıyor. Sonuçta kendilerini ifade edemiyorlar. Üşüdüklerinde ve canları yandıklarında 'Üşüyoruz, canımız yandı.' diyemiyorlar. Onlara hiçbir şekilde zarar vermemeyi kendimize görev edinmemiz gerekir. Allah, 'Hayvanlar benim sessiz kullarımdır.' diye buyurmuştur. Merhamet edilmesi gerektiğini buyurmuş. Bize de bunu yapmak düşer." dedi.
Malakçı, kedi evlerinin çöp olmadığını vurgulayarak, insanların bu evleri koruyarak sokak kendilerine sahip çıkabileceklerini sözlerine ekledi.Okul Öğrenci Başkanı Aysu Çakır, Hz. Muhammed'in sokakta kalmış kedileri yedirip seven sahabeye "kedilerin babası" anlamına gelen "Ebu Hureyre" ismini verdiğini anımsatarak, Hz. Peygamberin hayvan sevgisinin kendisini çok etkilediğini dile getirdi.Çakır, birçok hayvanın beslenmek için alındığını daha sonra sokağa atıldığını kaydederek, "Sokak hayvanları hiçbir kötü muameleyi hak etmiyor. Çalışmalarımızı çok güzel bir şekilde sürdürdük. Hocalarımız eşliğinde yuvalarımızı yaptık. Mahalle sakinlerimizle birlikte inşallah bunun devamını getireceğiz." ifadesini kullandı.
Öğretmen Lise Öğrenci Öğrenciler Hayvan Sevgisi Sokak Hayvanları 

26 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı