Melih Gökçek asılsız iddialara cevap verdi!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP onaylı “Ankara en yaşanabilir kent” ödülünün sahte olduğu iddialarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gökçek toplantısında, Yurt Gazetesi'nde ve Bağımsız Dergisi'nde yer alan haberdeki iddialara belgeleriyle tek tek yanıt verdi.
İngiltere Malezya En Yaşanabilir Kent Afrika Avrupa 


Hatırlanacağı gibi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın 2012 yılında BM'Den onaylı'En Yaşanabilir Kent'seçildiğini söylemiş, konu ile ilgili geniş tanıtımlar yapılmıştı. Ancak son günlerde bazı medya organlarında Ankara'nın böyle bir ödül almadığına ilişkin iddialar yer alınca Başkan Gökçek, bugün kameraların karşısına geçerek iddialara yanıt verdi.

'İnsan böyle bir haberi yazarken, hazırlarken biraz utanır'diyen Gökçek, Yurt Gazetesi'nde yer alan yazıda beş tane ayrı yalan, beş tane ayrı iftira olduğunu söyledi.

LivCom ödüllerini para vererek aldıkları, sponsorluk yaparak aldıkları yönündeki iddialarını belgeleriyle yalanlayan Başkan Gökçek, şu açıklamalarda bulundu.

'Birinci iddiada; 'İngiltere merkezli LivCom adlı şirket, çoğu Asya ve Arap ülkeleri olmak üzere, kredi ve finansman ihtiyaçlarında dosyalarına konulmak üzere ödüle ihtiyaç duyan belediyelere bu ödülleri para karşılığında dağıtıyor' diyor. Buna karşılık biz uluslararası LivCom ödüllerini dağıtan firmanın sahibi Sayın Alan Smith'e bir çağrıda bulunduk. 'Senin hakkında böyle bir yazı çıktı, sen ne diyorsun?' diye sorduk. Adamcağız bize şöyle cevap verdi; 'Ödüllerin LivCom'a finansal destek sağlayan kentlere verildiğine dair yorum tamamen asılsızdır. Katılımcı hiç bir kent LivCom'a herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Ödüllere kayıt olmak da ücretsizdir.'

İkinci iddiada şöyle diyor; 'Melih Gökçek'in duyurduğu Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP onaylı olduğu iddia edilen LivCom ödüllerinin ne Birleşmiş Milletle'rden ne UNEP'ten onayı var.' Buna da cevap veriyor Alan Smith. Diyor ki 'Her yıl LivCom finalleri esnasında LivCom - UNEP semineri düzenlenir. Ve UNEP her yıl bu seminere bir konuşmacı gçörevlendirir ve o konuşmacı anılan seminere başkanlık yapar. BM'nin Çevre Programı UNEP resmi internet sitesinde partnerlerini tek tek söylüyor ve üçüncü sırada da LivCom'u açıkça söylüyor. '

'YURT GAZETESİ YALAN SÖYLÜYOR '

'Yani bu haberi yapan gazete resmen yalan söylüyor ve iftira atıyor ' diyen Melih Gökçek, 'İnsan utanır ' ifadesini kullandı.
LivCom ile UNEP'in yapmış olduğu anlaşmayı da gösteren Gökçek, 'Demek ki neymiş; LivCom'un UNEP ile irtibatı varmış. Demek ki neymiş; bu Yurt Gazetesi denilen CHP'li milletvekilinin gazetesi yalan söylüyormuş, iftira atıyormuş ' şeklinde konuştu.

'BU GAZETE CEHALETİN ZİRVESİNDE '

Üçüncü iddiada ise, 'Niye uyanık İngiliz girişimci neden bazı Doğu ve Ortadoğu ülkelerinin belediyelerine ödül vermeye bu kadar meraklı diye sorarsanız yanıtı çok basit: Kapitalizmde hiç bir şey karşılıksız değildir' ifadelerinin yer aldığını söyleyen Gökçek, LivCom'un yıllar itibariyle ödül dağıttığı ülkelerin listesini de göstererek şunları söyledi:
'Örneğin 2008 yılında 15 ödül dağıtmış, 12'si Avrupa ülkelerine. İrlanda, New Zeland, İngiltere Kanada, Belçika. Sadece üç tanesini Güney Afrika'ya ve iki tane de Çin'e dağıtmış. Gazetede gelişmemiş ülkelere diyor. Yani Çin, Yeni Zeland, Güney Afrika, İngiltere gelişmemiş bir ülke . Resmen cehaletin zirvesinde bu gazete.

'HABER YAPARKEN İNSAN BİR PARÇA UTANIR '

2009 yılında ise toplam 16 ödül dağıtmış. 10 tanesini Avrupa ülkelerine vermiş. Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Avusturya, Almanya ülkelerine dağıtmış. Diğerlerini de Çin'e. Yani gelişmemiş ülke olarak da Çin'i kabul ediyoruz. Bugün bütün dünyaya teknoloji satan, bütün dünyanın maalesef gidip alış veriş yapmak mecburiyetinde kaldığı, her gün uçakların dolu dolu gidip teknolojinin transfer için çaba sarf ettiği ülkeye gelişmemiş ülke diyor Yurt Gazetesi. Böyle bir şey olur mu? İnsan bir tetkik eder, haber yaparken insan bir parça utanır. '

'2011 yılında da aynı şekilde Belçika, Avusturya, Almanya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Avustralya ülkelerine ödül dağıtmış ' diyen Başkan Gökçek, 'Son yıl itibariyle de 16 ödül dağıtılmış. 9 tanesi batı, 7 tanesi de doğu ülkelerine verilmiş. Ama geri kalmış hiç bir doğu ülkesi bunların içerisinde yok. Hepsinin ekonomisi artık Avrupa'dan bile güçlü olan ülkeler. Çin 'e, Malezya'ya vermişler. Yani bu gazetenin söylemiş olduğu şeyler son derece yalan ' şeklinde konuştu.

Melih Gökçek, bu son yıl dağıtılan 16 ödülün dört tanesini tek başına Ankara'nın yani Türkiye'nin aldığına dikkat çekerek, 'Bu da bizim ayrıcalığımızı gösteriyor ' dedi.
BEYAZ GAZETE

6 Şubat 2013 Çarşamba günü yayınlandı