Madenci aileleri karar tepki gösterdi

Madenci yakınlarının açıklamaları

( MANİSA ) -- "Bize bugün bir 13 Mayıs daha yaşattılar" MANİSA
Müdür Yardımcısı Mağdur Aile Maden Faciası Hapis Cezası Maden İşçisi 


- 301 maden işçisinin 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada hayatını kaybetmesinin ardından açılan davada karar çıktı. Ölen madencilerin aileleri, karara tepki göstererek, "Bize bugün bir 13 Mayıs daha yaşattılar" dedi.
13 Nisan 2015 yılında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 5’i tutuklu 51 sanıklı Soma davasında karar verildi.
13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Soma davasında 51 sanığın 14’ü ceza alırken, 37’si ise beraat etti. Karar sonrası tepkilerini dile getiren mağdur aileler, yasal süreci sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.

"Herkesin içi yanıyor" Madende hayatını kaybeden Hakan Uçkun'un eşi Sibel Uçkun, "Karar bizi tatmin etmedi. Suçlarının cezasını almasını istiyoruz. Haklarımızı almak için sonuna kadar devam edeceğiz. Biz sanıkların ağır ceza almasını bekliyorduk. Biz adalet istiyoruz. Adalet bizden değil onlardan yana oldu. Son celse her zamanki gibi kötü geçti. İnsanlar tepki gösterip şişe ve terliklerini attı. Herkesin içi yanıyor. Kolay değil" diye konuştu.
"Bugün de öldürdüler bizi" 29 yaşındaki oğlu Bilal Malkoç'u maden faciasında kaybeden Fatma Malkoç, "Hepimiz perişan olduk. 301 insana 15 sene değer biçtiler. Hayvanlar kadar değer vermediler. Susmayacağız. Toprağın altına girene kadar evladımın hakkını arayacağım. Ben her ölen kişi için ceza istiyordum" derken, abla Ayşenur Malkoç da, şöyle konuştu: "Söyleyecek bir şey bırakmadılar. Adalet arıyorduk. Kayıp adalet. ‘Adalet aranıyor’ diye ilan vereceğiz. Bize bugün bir 13 Mayıs daha yaşattılar. Bugün de öldürdüler bizi. Acımızı yeniden yaşattılar. Bizden beter olsunlar. Bu iş nereye kadar giderse oraya gideceğiz. Kanlarını yerde bırakmayacağız. Allah büyük. Biz nasıl acı çekiyorsak aynısını onlar da çeksin." Karar çıktı Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, genel müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, işletme müdür yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay ve maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Tutuksuz yargılanan Murat Bodur iyi hal indirimi kullanılarak 6 yıl 3 ay, Mehmet Ali Günay Çelik iyi hal indirimi ile 11 yıl 8 ay, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık 10 yıl 10 ay, Hüseyin Alkan, Haluk Evinç, Hilmi Karakoç ve Mehmet Erez, Fuat Ünal iyi hal indirimi ile 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Soma davasında 51 sanığın 14’ü ceza alırken, 37’si ise beraat etti. Beraat edenler arasında holdingin patronu ve Can Gürkan’ın babası Alp Gürkan da bulunuyor. (CA-
11 Temmuz 2018 Çarşamba günü yayınlandı