'Kültür balıkçılığı artılmalı' - ORDU

"Kültür balıkçılığı artılmalı" - ORDU - Prof. Dr. İsmet Balık'ın konuşması - Alabalık yetiştirilen çiftlikten detaylar"Kültür balıkçılığı artılmalı" - ODÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Balık: - "Türkiye'de kültür balığı üretimi 250 bin tonu aştı, ihracatının geliri ise 1 milyar doları buldu. Karadeniz'in bu konuda daha sık tercih edilmesiyle hem mevcut üretimin hem de ihracat gelirinin artması sağlanabilir"ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Balık, Türkiye'de kültür balığı üretiminin 250 bin tonu aştığını, ihracatının gelirinin ise 1 milyar doları bulduğunu belirterek, "Karadeniz'in bu konuda daha sık tercih edilmesiyle hem mevcut üretimin hem de ihracat gelirinin artması sağlanabilir." dedi.
Prof. Dr. Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de vatandaşların yıllık tükettiği balık miktarının ortalama 5 - 6 kilogram, Avrupa'da ise 15 - 16 kilogram olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa ortalamasını yakalayabilmesi için her şeyden önce üretimini artırması gerektiğine dikkati çeken Balık, "Bizim avcılık yoluyla avlayacağımız balık miktarı yıllık 350 - 400 bin ton civarında. Onun için Türkiye'de tüketilen balık miktarının artmasının tek yolu ya ithalat ya da üretimi artırmaktır." diye konuştu.
Balık, üretimin artması için kafes balıkçılığı olarak da bilinen kültür balıkçılığına önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, denizler ve iç suların buna oldukça müsait olduğunu dile getirdi.Karadeniz'in de kültür balıkçılığı için son derece uygun olduğuna işaret eden Balık, Karadeniz'de özellikle Ordu , Samsun ve Trabzon'da kültür balıkçılığının oldukça yaygın olduğunu, başta Batı Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerde de yaygınlaştırılmasının önem arz ettiğini kaydetti.
Balık, şu anda kültür balıkçılığının yapıldığı yerlerde genellikle levrek, somon ve alabalık üretildiğini de belirtti.
Türkiye'de kültür balığı üretiminin 250 bin tonu aştığını, ihracatının gelirinin ise 1 milyar doları bulduğunu belirten Balık, Karadeniz'in bu konuda daha sık tercih edilmesiyle hem mevcut üretimin hem de ihracat gelirinin artmasının sağlanabileceğine dikkati çekti. - "Balık tüketimi zihin gelişimi için çok önemli"Balık, 7'den 70'e herkese balık tüketmelerini tavsiye ederek, "Balık tüketiminin zihin gelişimi için çok önemli olduğunu biliyoruz. Onun için çocuklarımıza balık tüketimini alıştırmamız lazım. Belki okullarda bile süt yerine çocukların da tüketebileceği şekilde balıklı gıdalar dağıtılmalı. Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı yetişen nesille oluşur. Bu nedenle özellikle çocukların yetişmesinde balık tüketimi olabildiğince artırılmalı." dedi.
Balık tüketiminin pek çok hastalıklara iyi geldiğini vurgulayan Balık, "Özellikle kalp hastalarına balık tüketiminin iyi geldiğini ve kalp krizi geçirme oranlarının da oldukça düştüğünü biliyoruz. Bunun yanında balık tüketiminin alzaymır hastalığına yakalanmamak için son derece önemli olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.
Hastalık Kalp Krizi Alabalık Milyar Dolar Kalp Hastaları 

24 Aralık 2017 Pazar günü yayınlandı