Kolombiya NATO’nun küresel ortaklık programına girdi - BRÜKSEL

- Detaylar - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuşması - Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos konuşmasıKolombiya NATO’nun küresel ortaklık programına girdiBRÜKSEL (AA) - Kolombiya, NATO ile küresel ortaklık anlaşması imzaladı.Kolombiya Devlet Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'un Brüksel 'deki temasları kapsamında Kolombiya'nın NATO küresel ortağı statüsünü aldığı bir anlaşmanın imzalandığı bildirildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le dün yapılan görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Santos, NATO ile yapılan küresel ortaklık anlaşmasının "her iki tarafından da yararına olduğunu" söyledi.

Santos, "Yıllardır elde ettiğimiz tecrübeleri biz de onlarla paylaşmalıyızGörüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Santos, NATO ile kurulan ve Kolombiya Silahlı Kuvvetlerinin büyük yarar sağlayacağını belirttiği bu ilişkinin temel noktalarının siber güvenlik, mayın temizliği ve uluslararası suçla mücadele olduğunu ifade etti.
Santos, yolsuzlukla mücadelenin de NATO’nun öncelikleri arasında olduğuna işaret ederek, kendilerinin büyük ilerlemeler kaydettiğini belirttiği bu alandaki iş birliğine önem verdiğini söyledi.

Juan Manuel Santos, ayrıca Stoltenberg’den Kolombiya’nın üçüncü ülkelere yardım edebilmesi amacıyla, mayınla mücadele merkezlerinin NATO tarafından sertifikalandırılmasını istediğini aktardı. - Stoltenberg: “Kolombiya, Latin Amerika’daki tek ortak”Konuşmasında, Kolombiya’nın en yeni ve Latin Amerika’daki tek ortak olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, bu ortaklığın dünyanın istikrarı ve barış için olduğunu ifade etti.
Stoltenberg, NATO’nun, Kolombiya Silahlı Kuvvetlerine, diğer üyelerle çalışabilmesi için özel danışmanlık verebileceğini söyledi.

Bu ülkenin, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yaptığı barış anlaşmasına işaret eden Stoltenberg, Afganistan’daki uzlaşma çalışmalarında bu bağlamda Kolombiya’nın tecrübelerinden yararlanabileceklerini açıkladı.
Santos’un bu anlaşma dolayısıyla Nobel Barış Ödülü sahibi olmasına da değinen Stoltenberg, Kolombiya’nın küresel ortaklığının resmileşmesinin hem kendisi hem de NATO için çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Basın Toplantısı Suçla Mücadele Uluslararası Yazılı Açıklama Siber Güvenlik 

1 Haziran 2018 Cuma günü yayınlandı