Koca koca adamlar, çocukluklarına döndü

Şanlıurfa Yüzlerce yıllık çocuk oyununu yetişkinler devraldı
Çocuk Oyunları Çocuk Oyunu Gülle Atma Hayvan Irak 

-Yetişkinlerin beli aralıklarla dizilen bir liralık madeni paralara gülle atması
-Toprak alanda oynanan oyunda oyuncuların atış öncesi hazırlığı, atışın yapılacağı Bölgenin elle temizlenmesi
-Semt sakinlerinin yetişkinler tarafından oynanan oyunu meraklı bir şekilde izlemeleri
-Oynayanların oyundan keyif aldığı anlar
-Atış yapılan taş gülle ile art arda dizilen bir liralık madeni paralardan yakın uzak Planlar
-Semt sakini bir vatandaştan açıklama, vatandaşın keyif alması
-Genel detay ve görüntüler

( ŞANLIURFA ) -- Şanlıurfalılar, yıllar sonra eski günlerine dönerek yüzlerce yıl boyunca süren çocuk oyunlarını oynadı ŞANLIURFA

- Şanıurfa'da koca koca adamlar,yıllar sonra eski günlerine dönerek, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan taş gülle gibi çocuk oyunlarını oynadı. Çevredeki vatandaşlar ise taşların üzerine oturup, yıllar öncesi oynadıkları oyunları ilgiyle izledi. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ve ilk olarak ne zaman çıktığı bilinmeyen gülle oyunu, Şanlıurfa’da yaşatılmaya devam ediliyor. Özellikle kırsal ve kenar mahalle çocuklarının oynadığı gülle oyunu, son bir kaç yıldır Şanlıurfa merkezde yetişkinler tarafından da oynanıyor. Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Devteşti Mahallesindeki boş arazide bir araya gelen esnaf ve vatandaşlar belli aralıklarla hizalayıp diktikleri bir liralık madeni paraları taş güllelerle düşürmeye çalışıyor. Oyun oynayanlar kadar çevredekiler de meraklı gözlerle izliyor. Oyun alanına konulan taşların üzerine oturanlar, tribünde maç izler gibi yetişkinlerin gülle oyununu seyrediyor. Çizginin arkasından metal paralara gülle atılıyor Grup veya çok oyunculu şekilde oynanabilen oyunda, art arda dizilen madeni paralara 5 metre uzaklıktan atış yapılıyor. Yapılan atışlarda ilk hedefin, karşı oyuncunun güllesini vurmak olduğu belirtilirken, ikinci hedefin ise madeni parayı düşürmek olduğu dile getirildi.
Oyunda kullanılan güllelerin mermer ve çakmak taşlarından ortalama 3 günde yapıldığı öğrenildi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yıllardır çocukların oynamadığı oyunu yetişkinlerin devralması ise bazı vatandaşlar tarafından da şaşkınlıkla karşılandı. “İzlemek, oynamaktan daha zevkli oluyor” Oyun izlerken zevk aldığını belirten semt sakinlerinden Mehmet Ali İzci, “Bu oyun, çok uzun yıllara dayanan bir oyundur. Daha önce köylerde oynanırdı. Şimdi de Şanlıurfa’da boş bir alanda vatandaşlar kendi aralarında, bir eğlence olarak sürdürüyorlar. İstenilen sayıda oyuncuyla oynanabilir. Bu oyunda ilk hedef, gülle sahibinin güllesini vurmaktır. İkinci hedef ise parayı vurmaktır. Çok eski tarihe dayanan bu oyunu, vatandaşlarımız da zaman geçirmek için oynuyor. Burada oyunu oynayanların çoğu da esnaf, kendi iş yerlerinin çevresinde oynuyorlar. Tabi içerisinde işsiz vatandaşlarda var. Oyunu da kendilerine eğlence kaynağı olarak görüyorlar. Kahvehanelere gitmek yerine bu şekilde vakit geçiriyorlar. Bende buradan geçerken dikkatimi çekti, merak ettim. Küçük yaşlarda bizde oynardık. İzlemek keyif veriyor” şeklinde konuştu.
Kemik, yerini taş ve cama bıraktı Son dönemlerde yetişkinlerin devraldığı gülle oyununun ne zaman ve kim tarafından bulunduğu bilinmiyor. Yüzyıllar boyunca hayvan kemiklerinin eklemlerindeki yuvarlak kısımlarıyla oynanan oyun, daha sonra ise taştan yapılan güllelerle oynanmaya başlandı. Son yıllarda bu oyunu fazla oynayan olmasa bile bazı bölgelerde çocuklar tarafından camdan yapılan misketlerle oynanıyor.
5 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı