Kars’ta kadınların kış hazırlığı başladı

Erişte kesen kadınlardan genel ve detaylar
Hazır Yemek 

-Kesilen eriştelerin ipe asılması genel ve detaylar
-Hamur açan kadınlardan genel ve detay görüntü
-Erişte kesen Yeter Demiral'ın konuşması

( KARS )- Karslı kadınlar ‘imece’ usulü erişte kesiyor KARS

- Kars’ta kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı.
Havaların soğumasıyla birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı.
Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Kentte 3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı.
Bir taraftan kesilen erişteler, diğer taraftan tellere kurutulmak için asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor. Havaların hissedilir şekilde soğumasıyla birlikte kış hazırlıkları başladı.
Kış sofralarında yerine alan erişte imece usulü kesiliyor. Her mahalle de yaklaşık 4-5 komşunun bir araya gelmesiyle başlayan erişte kesimi sabah erken saatlerde başlıyor öğlenden sonra bitiyor. Ortaklaşa erişte kestiklerini belirten Yeter Demiral, “İmece usulü yapıyoruz. 3-4 ev toplanarak birlikte yapıyoruz. Her gün birimize, erişteyi kesip fırında kavurduktan sonra kutularda saklıyoruz. Kışın da ihtiyacımız olduğunda hazır yemek gibi su kaynatıp, sonra tereyağı ile deme koyuyoruz. Daha sonrada altına patates koyarak pişiriyoruz. Kesinlikle her evde erişte vardır” dedi.
Bir evde toplanan kadınların birisi hamur açarken, biriside erişteleri makinede kesiyor. Bir kadın ise kesilen erişteleri tele asarak kurutuyor. Ortaklaşa kesilen erişteler daha sonra komşular arasında bölünüyor. Kars’ta kar yağdıktan sonra sofralarda yerini alan eriştenin özellikle pilavı ve çorbası yapılıyor. Bazı vatandaşlar ise kestikleri erişteler den kent dışında yaşayan akrabalarını gönderiyor. “Erişte Pilavı" Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanılmaz. Pilavlarda bulgur ya da erişte tercih edilir. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılır. Önce mercimekler haşlanır, acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılır. Kaynatılarak süzülür tere yağında halka halka doğranan patatesler kızartılır ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülür. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişirilir. (IÇ-AA-Y)
4 Ekim 2018 Perşembe günü yayınlandı