ITC Erbil milletvekili Aydın Maruf (2) - ERBİL

- ITC Erbil milletvekili Aydın Maruf ile röportajSÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentindeki hükümet karşıtı gösterilerde Irak Türkmen Cephesi'nin de (ITC) aralarında olduğu bazı siyasi parti binalarıyla, kamu binaları ateşe verildi.
ITC Erbil milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünden bu yana devam eden gösteriler sırasında Süleymaniye'nin Kifri ilçesinde bu sabah ITC parti binasının ateşe verildiğini belirtti.
Maruf, ITC binasının yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) parti merkezinin de ateşe verildiğini, olayda can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Eylemlerin devam ettiği bir diğer ilçe olan Koy Sancak'ta ise göstericiler, kaymakamlık binasıyla bazı siyasi parti binalarını ateş verdi. İlçede devam eden gerginliğin önüne geçmek ve hükümet binalarının korunması için güvenlik güçlerinin sıkı önlemler aldığı kaydedildi.IKBY'de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar ve yolsuzluk karşıtı protestosu kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü.Süleymaniye kent merkezinde başlayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye de yayıldı. Eski IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki KDP'nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok'ta ise herhangi bire protesto düzenlenmedi. - IKBY'deki ekonomik krizIKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip ancak, Nuri el - Maliki başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil 'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti.Haydar el - İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat - Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil 'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor.
Güvenlik Güçleri Ekonomik Kriz Öğretmenler Petrol Satışı Hükümet Karşıtı 

19 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı