İstanbul Müftüsü Yılmaz, telefon başına geçip fetva hattına gelen soruları yanıtladı

Müftünün fetva hattına gelen sorulara yanıt vermesi
Ramazan Ayı Fitre Zekat Sabah Ezanı Basın Mensupları 

-Müftü röportaj
-Detaylar

( İSTANBUL )- Fetva hattına en çok sorulan soruları İstanbul Müftüsü Yılmaz açıkladı- İstanbul Müftüsü Yılmaz: “Çiğnenmiş sakız orucu bozmaz” İSTANBUL

- İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, ALO Fetva Hattı 190'a gelen sorulara cevap vermek için telefonun başına geçti. Oruç, zekat, fitre ve namazla ilgili vatandaşların sorularını yanıtlayan Yılmaz, hatta en çok gelen soruların cevaplarını açıkladı.
Vatandaşların dini konularda merak ettikleri soruları sorması için kurulan ‘ALO Fetva Hattı 190', Ramazan ayında yoğun talep görüyor. Soru sormak için arayanların iki katına çıktığı ramazan ayı günlerinde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz da telefonun başına geçerek, vatandaşlardan gelen sorulara yanıt verdi. Vatandaşların zekat, oruç, fitre ve namazla ilgili sorularını dinleyen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvalar kitabında da yer alan bilgiler doğrultusunda vatandaşların sorularını yanıtladı. Ramazan ayına özel mesai İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz daha sonra ‘ALO Fetva Hattı 190' ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hatta gelen ortalama soru sayısı ve hatta çalışan personel hakkında bilgiler veren Yılmaz şöyle konuştu: “Ramazanda biraz daha yoğun aslında bizim alo fetva hattımız. 365 gün sürekli hizmet veriyor ama ramazandaki soru yoğunluğu sebebiyle hem de ramazanın kendine özel durumu sebebiyle yoğunluk yaşanıyor. 365 gün devam ediyor fetva hattımız ama ramazanda yoğunluk daha da artıyor. Günde ortalama 600 soru geliyor. Bunların 300’ü kadınlara 300’ü erkeklere geliyor. Bizim 5 hanım 4 erkek görevlimiz burada vazife yapıyorlar. Hanımlar 8.30 ile 17.00 arasında, erkeklerden de bir kişi 17.00’den 23.00’e kadar sorulan sorulara cevap vermeye çalışıyor. Burada. 23.00’e kadar görevli arkadaşlarımız bulunuyorlar.” “Çiğnenmiş sakız orucu bozmaz” Müftü Yılmaz en çok sorulan soruların ne olduğunu da açıkladı.
Bazı soruların rutin haline geldiğini ifade eden Yılmaz, “Her zaman ilginç sorular geliyor. Sık sorular oluyor. Bunlar özellikle insanların karşılaştığı genel problemler alakalı. İşte erkeklerin ve kadınların kendi durumlarıyla ilgili özel sorular sorduklarını biliyoruz. Kan aldırmak, diş yaptırmak, sakız çiğnemek orucu bozar mı gibi çok artık rutin hala gelmiş sorular var. İğnelerin orucun bozup bozmayacağıyla ilgili sorular sürekli geliyor. Arkadaşlarımız burada diyanet işleri başkanlığımızın fetvalar kitabındaki fetvalar istikametinde cevap vermeye özen veriyorlar. Mesela sakız ilk defa çiğniyorsa içinde gıda maddesi var ilk defa ağzınıza almışsanız elbette bozar ama daha önce çiğnenmiş bir sakız yeniden ağzınıza alıp çiğneniyorsa içinde gıda maddesi olmayacağı için orucu bozmaz. Kan aldırmak orucu bozmaz. Diş yaptırmak orucu bozmaz. Diş tedavisinde verilen morfinde besleyici bir gıda yok tam tersine tedavi amacıyla kullanılan bir ilaç var. Onun da orucu bozan bir tarafı olmadığı diyanet işleri başkanlığımız din yüksek kurulunun verdiği fetvayla açıklamıştır” dedi.
‘ALO Fetva Hattı 190' hattının Ramazan ayı dolayısıyla normalden iki kat daha yoğun çalıştığını söyleyen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, insanların fetva hattı sayesinde çevresine soramadıkları sorulara cevap bulduğunu söyledi.

En çok sorulan soruların bazılarına cevap veren Yılmaz şöyle konuştu: “Zekat, bedel olarak elden verilir” “İnsanlar arkadaşına çevresine soramadıkları soruları burayı arayarak cevaplıyorlar. Yüz yüze olmadığı telefonla olduğu için daha çok çekinmeden utanmadan sorusunu sorma imkanı var. Birde diyor ki karşısındaki muhatabı diyanet işleri başkanlığın elemanıdır, vaizdir, hoca efendidir ve kurulun fetvasına dayanarak kendisine fetva verecektir. Bu güven var birde görmediği için telefonla sormak daha kolay. Ramazanda yoğunluk oldukça fazla, iki misli yoğunluk arttı. En fazla sorular sabah ezanı vaktinde okunmasıyla namaz kılınabilir mi diye soruyor. Tabi ki kılabilir. Zekatla ilgili sorular, kusmakla alakalı geliyor. Doğal olarak kusmak meydana geliyorsa orucu bozmaz ama kişi kendi isteğiyle bozarsa oruç bozulur. Dişleri fırçalamak orucu sıkıntılı hale getirebilir. Oruçlu iken değil de oruca niyet etmeden önce dişlerimizi fırçalamak lazım. Bundan dolayı dişinizi iftardan sonra ya da imsaktan önce fırçalayın. Oruca sıkıntı vermeyelim. Öğrenciye iftar vererek zekat verilmiş olunur mu? diye soruyorlar. Bu konu önemli. Zekatla yemek verilmesi bizin Hanefi mezhebine göre zekata manidir. Dolayısıyla zekatın mutlaka bedel olarak insanların eline verilmesi gerekir.”
9 Mayıs 2019 Perşembe günü yayınlandı