İstanbul’daki Depremi 6 Gün Önce Bildi

Bursa Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday, bugün İstanbul Büyükçekmece ' de meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki depremi 6 gün önceden tahmin etti.
Yeniçiftlik Deprem Marmara Ereğlisi Başbakanlık 


Kandilli Rasathanesi ' nin ölçümlerine göre, İstanbul ' da saat 11.17 ' de merkezi üssü Büyükçekmece'nin 3.5 kilometre doğusu olan 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, İstanbul Büyükçekmece'de meydana gelen depremin derinliğini 6.98 km olarak belirlendi.

Bugün meydana gelen depremi 6 gün önce tahmin ettiklerini belirten Agalday, “Bugün 3.8 şiddetinde Büyükçekmece ' de deprem oldu. Biz 10 yıldır bu deprem tahmin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugünkü depremden yaklaşık 6 gün önce İstanbul ' daki Hava Harp okulunun yanındaki istasyonumuzda sıra dışı bir ölçüm gerçekleştirdik. Bunun yorumunu biz kendi aramızda yapmıştık. Marmara bölgesinde deprem olacağını tahminde bulunmuştuk. Bunuda internet sitemizde açıkladık. Bizim yaptığımız bu çalışma depremleri bilmek değildir. Bu bir tahmin çalışmasıydı. Bu tahmin çalışmalarımızda güzel sonuçlar alıyoruz. Marmara ' da olan tüm depremlerin yüzde 70 ' ni bir hafta öncesinden gelen sıra dışı verileri kayıt ettik” dedi.

- “MARMARA ' DA OLABİLECEK BÜYÜK DEPREM İÇİN ŞUANDA ELİMİZDE VERİ VE BİLGİ YOK”

Çınarcık, Gemlik ve Marmara Ereğlisi, Yeniçiftlik ve Tekirdağ ' da çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Agalday, “Büyükçekmece, Silivri, Beylikdüzü ve Bakırköy olmak üzere istasyonlarımızın kurulumu sürüyor. Tamamının bitmesi yaklaşık olarak bir yıl bulacaktır. Bu istasyonlarımız tamamlandıktan sonra, depremleri kesin olarak bileceğimiz durum söz konusu değildir. Biz tahmin üzerine çalışıyoruz. Olumlu sonuçlar alıyoruz. Depremler çok iyi takip edilebilirse, bu tür tahminler mutlaka yapılabilir. Bugünkü deprem saat 11.17 de meydana geldi. Büyükçekmece ' ye yakın bir noktada ve karada olduğunu biliyoruz. Bu deprem ana fay hattında olmadı. Çünkü ana fay hatları bizim Marmara denizinin içinden geçiyor. Ama bu deprem İstanbul ' un kara fayında meydana geldi. Marmara ' da olabilecek büyük deprem için şu anda elimizde böyle veri ve belirti yok. Herkes şuanda rahat olabilir” diye konuştu.

“BÜYÜK DEPREMLERDEN ÖNCE DEĞİŞİKLİKLER GÖRDÜĞÜMÜZ ZAMAN İLGİLİ KURUMLARA BİLGİ VERİYORUZ”

Depremi yaklaşık 6 gün önce tahmin etkilerini söyleyen Agalday, “Raporlarımız arasına bu depremi yazmıştık. Çok küçük deprem olduğu için her hangi bir kuruma uyarıda bulunmadık. Biz kendi aramızda bunu rapor haline getirdik. Büyük depremlerden önce büyük değişiklikler gördüğümüz zaman ilgili kurumlara verileri ulaştırıyoruz. Şuan dernek olarak çalışan 15 adet istasyonumuz bulunmaktadır. Bu istasyonlarımız genellikle Bursa'nın Nilüfer İlçesi üzerinde konulaştırıldı. Fay hatlarını 24 saat boyunca sürekli takip ediyoruz. Depremden önceki verileri yakından izliyoruz. Marmara bölgesinde Tekirdağ merkez, Yeniçiftlik, Marmara Ereğlisi, Çınarcık ve Gemlik ' te istasyonlarımız bulunmaktadır. Depremden sonra bizi çok arayan oldu. Telefon yoğunluğuyla baş başa kaldık. Biz 12 yıldır konu üzerinde çalışıyoruz. Biz sadece ölçülebilir değil, gözlenebilir verileri de topluyoruz. Sismik aktivetileri de inceliyoruz. Herkesin doğada görebileceği değişiklikleri bize sürekli rapor etmelerini söylüyoruz. Bu konuda üniversitelerimizden de destek alıyoruz” şeklinde konuştu.
19 Ekim 2012 Cuma günü yayınlandı