İsrail'in plastik mermileri Norveçli aktivisti yolundan döndüremedi - KUDÜS

- Norveçli kadın Kristin Foss vurulduğu merminin göstermesi - İnsan hakları savunucusu Norveçli kadın Kristin FossKUDÜS (AA) - MUSTAFA DEVECİ - İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin düzenlediği barışçıl gösterileri gözlemlediği sırada İsrail güçleri tarafından 2 defa plastik mermiyle vurulan, gözaltına alınan insan hakları savunucusu Norveçli kadın Kristin Foss, İsrail şiddetine ve baskısına rağmen Filistin halkının yanında yer almaya devam ediyor.İsrail’in yıkım tehdidiyle karşı karşıya, işgal altındaki Doğu Kudüs ’ün doğusunda bulunan Han el - Ahmer bölgesinde AA muhabirine konuşan Foss, Filistin’e gelmesinin birçok nedeni olduğunu belirtti.
Norveç’te 4 yılı aşkındır insan hakları savunuculuğu yapan Foss, Filistin’e gelmesinin nedenlerinin başında burada yaşananları kendi gözleriyle görmek olduğunu söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 1993’te imzalanan Oslo Anlaşmasını “fiyasko” olarak niteleyen ve bu anlaşma nedeniyle ülkesi Norveç’in Filistin’de yaşananlardan dolayı sorumlu olduğuna inandığını belirten Foss, “Filistin halkına, Norveç halkının onlarla birlikte olduğunu, İsrail’in savaş suçlarını ve Filistin’i işgalini desteklemediğimizi göstermek için buraya geldim.” dedi.
Filistin’e temmuz ayı başında gelen aktivist Foss, burada birçok gösteriyi izleyerek İsrail’in Filistinlilere yönelik ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışmış.Filistin’e gelişinin ilk haftasında Batı Şeria’nın El Halil kenti yakınlarındaki bir gösteriyi takip ettiği sırada İsrail güçleri tarafından gözaltına alınan Norveçli aktivist, yaklaşık 6 saatlik gözaltının ardından iki hafta boyunca Batı Şeria’ya giriş yasağı şartıyla serbest bırakılmış. Yasağın kalkmasının ardından tekrar Batı Şeria’ya dönen Foss, burada Filistinlilerin düzenlediği çok sayıda barışçıl gösteriyi yakından takip etmiş. - Vurulduğu plastik mermiyi saklıyorBatı Şeria’nın Kafr Kaddum beldesinde ağustos ayında düzenlenen gösterileri takip ettiği sırada bir hafta içerisinde iki defa İsrail askerleri tarafından plastik mermiyle vurulduğunu söyleyen Foss, “Sanırım İsrail askerleri bana da Filistinlilere yönelik kullandığı yöntemlerin tamamını uygulamak istedi. İlkin karnımdan vuruldum ve o anda bölgede yaşananları görüntülüyordum. Yayınladığım videoda görüldüğü gibi protestoculardan uzaktaydım ve hiçbir tehdit oluşturmuyordum.” diye konuştu.
Karnından vurulmasının üzerinden bir hafta geçmeden bir başka gösteri sırasında da ayağından vurulduğunu dile getiren Foss, İsrail askerlerinin kendisini vurduğu plastik mermilerden birini de yanında taşıyor.
Protesto Muhabir İnsan Hakları İsrail Plastik Mermi 

21 Eylül 2018 Cuma günü yayınlandı