İşaret Dili İle İstiklal Marşı

Van'da, 'Engelliler Haftası' düzenlenen bir yürüyüş ile kutlanmaya başlarken, işitme engelli öğrenciler toplu olarak işaretlerle İstiklal Marşı'nı okudu.
Cumhuriyet Atatürk Demokratikleşme Zafer Coşkun İstiklal Marşı 


Kutlama etkinlikleri çerçevesinde sabah saatlerinde Soydan Kavşağı'nda bir araya gelen engelli dernekleri üyeleri ile özel eğitim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, Van Valiliği ' ne doğru yürüyüşe geçti. Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ünal Öncül ' ün katılımı ile Atatürk Anıtı ' na derneklerin çelenkleri bırakıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler Okulu öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde İstiklal Marşı ' nın işaret dili ile okurken, yine işitme engelli olan 6 yaşındaki Fatma Bozan isimli kız çocuk ise İstiklal Marşı okunurken açtığı Türk bayrağını Vali Yardımcısı Coşkun ' a hediye etti.

Törende bir konuşma yapan Zihinsel Engelliler ve Yeşeren Umutlar Derneği Başkanı Abidin Kasapoğlu, kendilerine destek veren tüm kurumlara teşekkür etti. Yaşanan depremin ardından Van ' daki sivil toplum örgütlerinin kendilerine gerekli desteği vermediğinin de altını çizen Kasapoğlu, “Van Valiliği yaşanan depremin ardından 10 bin engellimizi uçakla başka yerlere taşıdı. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ederim” dedi.

Yaşanan depremin ardından yeniden yapılacak olan binalarda mutlaka asansör mecburiyetinin getirilmesini de isteyen Kasapoğlu, Cumhuriyet Caddesi ' ni de engellilerin daha rahat dolaşmaları için haftada 2 gün araç trafiğine kapatılmasını talep etti.

Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun ise konuşmasında, Türkiye ' de 8.5 milyon engelinin bulunduğunu ve bunların bir bölümünün doğuştan, geriye kalanlarının ise daha sonra yaşadıkları çeşitli kaza ve hastalıklara bağlı olarak engelli duruma düştüklerini belirtti. Coşkun “Daha sonra yaşanan çeşitli kazalara bağlı olarak artan engelli sayısı azaltma için hem vatandaş hem de devlet olarak bazı görevlilerimiz buluyor. Özellikle ev iş yerlerinde yaşanan kazalarının azaltılması için çok ciddi tedbirlerin almamız lazım. Türkiye ' de son yıllarda ekonomik olarak yaşanan hızlı büyümeye bağlı olarak alınan tedbirlerde artıyor. Özellikle son 10 yıldır çok ciddi tedbirler alınıyor. Demokratikleşme adına atılan çok güzel adımları görüyoruz. Bu toplumun her kesimine yansıdığı gibi engellilerimizin hayatına da yansıyor. Özellikle son yıllarda yapılan binalarda engelli vatandaşlarımızın rahatı için güzel çalışmalar yapılıyor” dedi.

Dernek temsilcileri daha sonra beraberinde bulunan Vali Yardımcısı Coşkun ve kurum yetkilileri ile birlikte ziyaret etmek için Van Valisi Münir Karaloğlu ' nun makamına geçtiler. Binaya giderken koltuk değneği yardımı ile yürüyen bazı engellilerin merdivenlerde çıkmaktan zorlandığı gözlendi.
10 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı