İftar sahur arasında közde çay keyfi

Semaverin altında yakılan mangal közleri
Referans Muhabbet Küçüklük Çay Ocağı Irak 

-Kaynayan suyun demliklere dökülerek çayın demlenmesi
-Boş bardaklara çayın doldurularak tepsiye yerleştirilmesi
-Servis çalışanlarının tepsi ile müşterilere servisi
-İş yeri sahibi ile röportaj
-Vatandaşlarla röportaj
-Oturulan yerden genel detay
-Semaver detay

( KONYA - HD) KONYA

- Konya’da vatandaşlar iftar ile sahur arasında közde demlenen çay içmenin keyfini yaşıyor. Konya'da Aziziye Camisi civarında 25 yıldır çayevi işleten Cesim Arslan'ın çayevi genç yaşlı birçok kişinin uğrak yeri oluyor. Cesim Arslan, közde demlediği çayı iftardan sahur vaktine kadar müşterilerine sunuyor. Müşteriler, şark motifleriyle bezenmiş çayevinde, kimisi içerideki şark köşelerinde kimisi de sokak üzerindeki taburelerde oturup bakır kazan ve demliklerde demlenen çayı keyifle yudumluyor. Közde demlenen çayın verdiği keyif sohbetlere de yansıyor. Çaylarını yudumlayan vatandaşlar muhabbet ederken, sahur saatinin nasıl geldiğini anlamıyor. “Odun ateşinde pişirilen ayın damak farklı bir lezzet” 20 yıldır müşterilere odun ateşinde demledikleri çay ile hizmet verdiklerini anlatan çayevi işletmecisi Cesim Arslan, “Közde demlenen çay ile tüpte demlenen çay arasındaki fark şu: malumunuz suyun bir kaynama noktası var. Belli bir zamanda bir litre su bir saatte kaynıyorsa bu zaman tüpte veya elektrikte kısalıyor. Hal böyle olunca şoklama durumu oluyor. Bu da damak tadını bozuyor. Su normalde kendi zamanında kaynadığında suyun içerisindeki mineraller de ölmüyor. Porselen demlik, çinko veya bakır demlik olması lazım. Suyun iyi kaynaması lazım. İnsanlar her hususta kendilerini kandırabilir ama damak tadında asla, bu bizim referansımız” dedi.
“Şark köşesi ve yaptığımız bu ortamda Osmanlı kültürünü yaşatıyoruz” Şark motifleriyle bezenmiş çayevinde bakır kazan ve demliklerde demlenen çayı yıllardır vatandaşlara bir damak lezzeti olarak tanıtan Arslan, “Bu da bizim elimizden geldiği kadar bir Osmanlı kültürünü yaşatmak ve kaybetmemek amacıdır. Sohbet ortamında müşterilerimiz için gece geç saatlere kadar buradayız” şeklinde konuştu.
İftar ile sahur arasında bu ortama çay keyfi yapmaya gelen vatandaşlar ise, “Çayı çay ocağında içmek lazım. Kafeye gidiyoruz ama buradaki lezzetleri orada bulamıyoruz. Çünkü her işi ehline bırakmak lazım" diye konuştu.
Çay tiryakisi olduğunu söyleyen başka bir vatandaş ise, “Ben küçüklükten beri çayın tiryakisiyim, evde işte çay içmesem olmaz. Özellikle burası farklı” dedi.
(İY-AH-
4 Haziran 2018 Pazartesi günü yayınlandı