Hocalı katliamı kurbanları Hollanda ve İsveç'te anıldı - LAHEY



: - Lahey’deki “Hocalı Soykırım Anıtı” önünde anma programından detay görüntüler - Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel'in konuşması - Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın'ın konuşması - Anıta çelenk ve karanfillerin bırakılması - Saygı duruşu ve Kur'an - ı Kerim okunuşuHocalı katliamı kurbanları Hollanda ve İsveç'te anıldı - Lahey’deki “Hocalı Soykırım Anıtı” önünde düzenlenen anma törenine Azeriler ve Türkler katıldı - Stockholm’deki anmada parlamento önünde protesto edildiLAHEY/STOCKHOLM (AA) - Azerbaycan'da 26 Şubat 1992'de 613 kişinin Ermenilerce öldürüldüğü Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenler, Hollanda 'nın Lahey kentindeki "Hocalı Soykırım Anıtı" önünde anıldı. Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneğince Lahey’deki anıtın önünde düzenlenen anma programına, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel ve Azerbeycan'ın Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Celal Mirzayev'in de bulunduğu Türk ve Azerilerden oluşan kalabalık bir grup katıldı.
Saygı duruşu ve Kuran - ı Kerim okunmasıyla başlayan programda daha sonra anıta çelenk ve karanfiller bırakıldı.Anma programında yapılan konuşmalarda, Hocalı’da hayatını kaybedenler rahmetle anılırken, katliamı yapanlar lanetlendi.Türkiye olarak Azerbeycan'ın acısını aynen paylaştıklarını söyleyen Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel, "Bundan 26 yıl önce Hocalı'da meydana gelen katliamın acısını yüreğimizin ve kalbimizin en derininde hissediyoruz. O insanlık suçunu gerçekleştirenlerin kalbimizde en ağır ceza ile mahkum edildiğini bildirmek isterim. Hocalı şehitleri bizim de şehitlerimiz. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın da birçok ülkenin Hocalı'yı soykırım olarak tanıdığını, bu sayının daha da artması için çalıştıklarını söyledi.

Konuşmasında Hollanda 'nın 1915 olayları ile ilgilli Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımasına değinen Aşkın, Hocalı'da katliam yapanların şimdilerde Türk milletini suçlu duruma düşürmeye çalıştıklarını belirtti.
Aşkın, "Bunlar, Hollanda 'da kendi dindaşlarını kandırarak bizim de gözümüzün içine bakarak bizi suçlu duruma düşürmeye çalışıyorlar. Bu hafta Hollanda Parlamentosunda milletvekillerinin iki yüzlü Ermenilere nasıl alet olduklarına şahit oldum. Ama onların içinde üç tane kahraman çıktı. Denk Partisi milletvekilleri onların orada sırtlarında bu sorumluluğu taşıyarak hepimizin hakkını savunduğunu da gördüm." diye konuştu.
Türk milletinin tarihinde hiçbir halka zulüm etmediğini ve hiçbir halkın hakkına gasp etmediğini kaydeden Aşkın, "Bunlar 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını 'soykırım' olarak tanısa ne olur tanımasa ne olur? Biz kendimizden eminiz. Türk milleti her zaman başka topluluklara karşı saygıda kusur etmemiştir." ifadelerini kullandı. Hollanda lı milletvekillerin de anıtın önüne gelerek gerçekleri görmesi gerektiğini savunan Aşkın, "Hocalı katliamı bizim elimizde en büyük delildir. Bunu Hollanda ve Avrupa'da anlatabilsek Türkiye'yi de güçlendirmiş oluruz." dedi.
- İsveç'te protestoÖte yandan, Hocalı katliamı, İsveç’in başkenti Stockholm’deki parlamento önünde protesto edildi.İsveç Azerbaycan Komitesince düzenlenen protestoya katılanlar, Hocalı kasabasında katledilen 613 kadın, çocuk ve yaşlı Azerinin fotoğraflarını taşıdı ve bölgeden geçenlere katliam hakkında bilgiler içeren broşürler dağıttı.
İsveç Azerbaycan Federasyon Başkanı Settar Sevigin yaptığı konuşmada , 26 yıl önce yapılan katliamı unutmayacaklarını belirterek, ''Biz Hocalı katliamını İsveçlilere anlatmak için buradayız. Her yıl olduğu gibi bu sene de katliamı protesto ederek 26 sene önce yaşanan caniliği hafızalarda canlı tutmaya çalışıyoruz.'' dedi.

Anma Töreni İnsanlık Suçu Soykırım Parlamento 1915 Olayları 

25 Şubat 2018 Pazar günü yayınlandı