Gökyüzünde ekmek kavgası

Minarede çalışanlardan görüntü
Teknoloji Gökyüzü İnşaat İskelesi Cep Telefonu Modeller 

-Minare ve camiden görüntü
-Kullanılan malzemelerden görüntü
-İskeledeki işçilerden görüntü
-İbrahim Demirciler röp.
-İbrahim Demirciler'in yukarıya malzeme göndermesi ve telefon ile irtibat sağlamasından görüntü
-Minarenin tepesinde çalışan işçilerin cep telefonu ile çektikleri görüntü

( DENİZLİ )- Minare tamir ustalarının yerden metrelerce yüksekte zor çalışma şartları- Minare tamircileri yerdeki ekip ile bağlantısını çoğunlukla telefon ile sağlıyor DENİZLİ

- Denizli'de yerden yaklaşık 50 metre yüksekte ekmek parası mücadelesi veren minare, alem onarım, bakım tadilat ustaları görenleri hayrete düşürüyor. Ekmeklerini adeta gökyüzünde kazanan ustaların çalışmalarını vatandaşlar şaşkın ve bir o kadar da hayran gözlerle izliyor. 30 yılı aşkındır minare ve alem ustalığı yapan İbrahim Demirciler ve ekibinin kentteki son çalışma alanları Kasap Camisi oldu. Kurdukları inşaat iskelesinde 50 metreye çıkan işçiler minarenin alemin değiştirdi. İşin ustası olduktan sonra yukarıda çalışanın yerde çalışmadan farkının olmadığını ifade eden Demirciler, “Minare, külah tamir tadilat üzerine 30 yıldır hizmet veriyorum. İşin ilmini bildikten sonra ekip arkadaşlarında sağlam olunca yerde çalışıyormuş gibi çalışıyoruz. Yukarıdakilerin birisi benim oğlum ustası da yanında. Ben alttan malzeme veriyorum, külahımızı monte ettik bu şekilde parça parça. Polikarbon camlarını da takarak işi teslim edeceğiz. 30 yıldır bu işin içerisindeyim 5 bine yakın cami yapmışızdır. Benim esas işim bu çelik kafes. Sıfırdan minareler Osmanlı veya düz modelleri yapıyoruz. Burada yaptığı işte ise caminin minaresi yıpranmış. Boya, tadilat işlerini bize verdiler. Külahını söküp elimizden geldiği şekilde yapıyoruz” dedi.
“En fazla 60 metreye kadar çıktık” 30 yıllık çalışmalarında en fazla 60 metre yüksekliğe çıktıklarını kaydeden Demirciler, çalışmalarını ise yapı-denetim yönetmeliklerine uygun yaptıklarını dile getirdi. Demirciler açıklamasında şunları söyledi: “Görenler şaşırıyor ilgi çekiyor. Ama herkes yapamaz, mümkün değil. Okulundan değil de bu işlerde uzun süre çalışması gerekiyor. Ama değerli ustalardan bir şeyler öğrenilmesi lazım. En fazla 60 metreye kadar çıktık. Manisa ve Aydın da ki camilere çıktık. Minareler artık yüksek oluyor eskiden minareler yığma yapılıyordu ama Marmara depreminden sonra yönetmelikle değişti. Artık sac kalıp içerisi hazır beton ve bazı yerlerde de harcı elde karmaya müsaade edilmeden yapılıyor. Yönetmelik bu yönden eskiye göre bayağı sıkı.” “Bir arkadaşımızın sesi kuvvetli o bağırdı mı ben duyuyorum” Gelişen teknoloji ile birlikte yukarı ile aşağıda çalışanlar arasında irtibatın artık telefon ile sağlandığını aktaran Demirciler, tenha ve trafiğin fazla olmadığı yerlerde ise irtibatın bağırarak yani ses ile sağlandığını belirtti.
Demirciler, “Şuanda 45 metredeler ve alemin ucu 50 metre. İrtibatımızı genelde telefon ile sağlıyoruz. Bazı arkadaşların sesi yüksek oluyor ama burada telefon ile irtibat sağlıyoruz çünkü trafik çok fazla gürültülü bir ortam. Sakin bir mahallede olsa mesela bir arkadaşımızın sesi kuvvetli o bağırdı mı ben duyuyorum. Yalnız burada telefon ile irtibatı sağlıyoruz” dedi.
Öte yandan, yerden 45 metre yüksekte çalışan işçilerin cep telefonu ile çektikleri görüntü ise aslında ne kadar zor ve ürkütücü bir iş yaptıklarını gözler önüne serdi.
5 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı