Göçerler su ihtiyaçlarını Nemrut Dağı'ndan topladıkları karla çözüyor

Göçer gençlerin karlı zirveye yolculuğu
Bayır Köyü İçme Suyu Ay Yapım Hayvancılık Yaz Mevsimi 

-Göçer gençlerin bidonlara kar doldurması
-Göçer genç Yunus Erkin’in konuşması
-Göçer genç Nurullah Erkin’in konuşması
-Göçer gençlerin topladıkları karı çadırlara taşıması

( BİTLİS -ÖZEL)- 3 bin rakımlı Nemrut Dağı’ndan topladıkları karla hem kendilerinin hem de hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşılıyor BİTLİS

- Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Serinbayır köyündeki yaylalarda hayvancılık yapan göçerler, 3 bin rakımlı Nemrut Dağı’ndan topladıkları karla hem kendilerinin hem de hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşılıyor. Havaların ısınmasıyla hayvanlarını yaylalara çıkaran göçerlerin zorlu yaşamı devam ediyor. Kar kütlelerini doldurdukları bidonlarla yaşadıkları çadırlara taşıyan göçerler, bunu eriterek yemek ve çay yapımında kullanırken içme suyu olarak da kullanıyor. Göçerler, aynı zamanda yaptıkları havuzlara karı doldurarak hayvanlarının içme suyu sorununu da bu şekilde çözüyorlar. Ahlat ilçesine bağlı Serinbayır köyündeki yaylalarda hayvancılık yapan göçerlerden Yunus Erkin, Nemrut Dağı zirvelerinde bulunan karı tüketerek su ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Erkin, “Nemrut Dağı eteklerine göçerlik yapmak için gelmişiz. Nemrut Dağı’nın zirvesine kar toplamak için geliyoruz. Topladığımız karı yemek ve su ihtiyacımızı karşılamak için topluyoruz. Yemeklerimizi kar suyuyla yapıyoruz” dedi.
Nurullah Erkin adlı göçer de, yaz mevsiminin büyük çoğunluğunda Nemrut Dağı zirvelerinde bulunan karı bidonlarla çadırlara taşıdıklarını, yemek ve çay için kullandıklarını ifade etti.
Nurullah Erkin, “İki günde bir eşeklerle gelip bu dağın zirvesinden kar götürüyoruz. Topladığımız karı eritip ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Ayrıca eriyen kar sularını yaptığımız havuzlara dolduruyoruz. Hayvanlarımıza da kar suyu veriyoruz” diye konuştu.

5 Ağustos 2019 Pazartesi günü yayınlandı