Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba Berlin'de

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğine girişi - Fakıbaba'nın açıklamaları - Fakıbaba: - "Türkiye küçümsenecek bir ülke değil" - "Almanya bizim en önemli müttefiklerimizden bir tanesi. Biz Almanları seviyoruz, Almanlar da esasen Türkleri seviyor. Ama zaman zaman sıkıntılar oluyor. Geçen sene yaşanan sıkıntılar seçime bağlı olduğunu düşündüğümüz sıkıntılar" - "Türkiye'de en kısa sürede et ihraç eden ülke haline gelecek"BERLİN (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Türkiye'nin küçümsenecek bir ülke olmadığını söyledi.

Fakıbaba Gıda ve Tarım Küresel Forumu ve 10. Berlin Tarım Bakanları Konferansı'na katılmak üzere geldiği Almanya'da Türk Sivil Toplum Kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi.Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Fakıbaba, lider bir ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin dünyada en fazla büyüyen ülkelerin başında geldiğini belirterek, her geçen gün daha iyiye gideceğini vurguladı.Almanya'nın Türkiye'nin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu ifade eden Fakıbaba, "Biz Almanları seviyoruz, Almanlar da esasen Türkleri seviyor. Ama zaman zaman sıkıntılar oluyor. Geçen sene yaşanan sıkıntılar seçime bağlı olduğunu düşündüğümüz sıkıntılar. Bence iyi ilişki, dostluk kardeşlik bizim Almanlarla en önemli prensibimiz budur. Alman halkı Türkleri sever, Türkler de Almanları. Tarihe baktığınızda bu böyledir, böyle gelmiştir. Böyle gidecektir. Böyle olması için de şartlara baktığınızda bir zorunlunluk da var yani." dedi.
Türkiye'nin ve Almanya'nın birer dost ülke olarak birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizen Fakıbaba, şöyle devam etti:''Türkiye gibi Avrupa ile Asya arasında gerçekten köprü olan her geçen gün kendisinden bahsettiren bir ülke var. Bana göre ikisi de zaman zaman sıkıntılar olsa da bunlar siyasi sıkıntılardır. Buna bakanların bile karışmaması lazım. Bunları aşacağımıza inanıyorum. Çünkü Almanlar Türklerin dostudur. En fazla tercih ettiği yer Türkiye’dir. 32 milyon turist ağırlıyoruz her yıl. En fazla gelenler de Almanlar. Hükümetler arasında ne kadar problem olursa olsun Almanlar 'Biz Türkiye’ye gitmiyoruz' demiyorlar. Onun için sizin burada (Avrupalı Türkler) bir katkıda bulunmanız, bizim de siyasiler olarak katkıda bulunmamız lazım. Almanlar Türkiye’nin iyi bir müttefiğidir. Türkler de Almanları sever. İş birliğine ihtiyaç var. Ama dediğim gibi kimsenin kimseye üstten bakmaması lazım. Bu çok önemli. Birisi beni küçümserse, bu yanlıştır. Biz Türkiye olarak küçümsenecek bir ülke değiliz.''Bakan Fakıbaba bir soru üzerine, Türkiye'de hayvan eksikliği bulunması nedeniyle arzın az, talebin ise fazla olduğunu dile getirerek, bu sebeple et fiyatlarının yükseldiğini kaydetti.
Türkiye'nin en kısa sürede et ihraç eden ülke haline geleceğini vurgulayan Fakıbaba, şunları dile getirdi:"Fransa daha önce et ithal ediyordu şimdi ihraç edebiliyor. Türkiye de en kısa sürede et ihraç eden ülke haline gelecek. İnsanımız çalışkan. Eğitim, eğitim, eğitim. Ot olmazsa ana olmaz, ana olmazsa süt ve et olmaz. Kurban Bayramı'nda özellikle ne kadar varsa inek varsa kesiliyor. Şimdi doğuracak doğuracak hayvan kalmıyor. 1 milyon düveye ihtiyacımız var. Bunu 20 ay içinde tedarik edeceğiz. Düvelerden sonra ithalat olayımız kapanmış olacak. Bunun inanarak söylüyorum.'' diye konuştu.
Türkiye'de bazılarının stokçuluk yaptığına ve işlerine geldiği gibi fiyat ayarlamasına gittiğine dikkati çeken Fakıbaba, ''Biz de mal eksikliğinden değil piyasayı regüle etmek için ithalat yapıyoruz.'' ifadesini kullandı.Fakıbaba yine bir soru üzerine Almanya'yı kastederek, ''Bu yağmur bende olsa tohum eksek insan çıkar. Ama 50 derece sıcaklıkta Urfa'da bitki yetiştirmek kolay değil büyük bir başarıdır. Ülkemize güvenmemiz lazım. ABD'yi yeniden keşfetmeye gerek yok. Çalışmalarımız var. Her geçen gün bu konuda daha iyiye gideceğiz. Almanya'da kurallar yüzyıllar öncesinde belirlenmiş ve herkes o kurallara uyuyor. Bizde maalesef hala bazı kuralsızlıklar var. O kuralları uygulayabilirsek 5 yılda çok farklı yerlere geliriz.'' sözlerine yer verdi.Almanya'dan Türkiye'ye döner ihraç edilmesinin istenmesi üzerine Fakıbaba, Türkiye'de Almanya'dan daha iyi işletmelerin bulunduğunu söyleyebileceğini belirterek, "Avrupa'dan tabii ki gelip görüşmeler yapabilir karşılıklı istişarelerde bulunabilirsiniz. Bu konuda bizlerde sizi davet edebiliriz. Türkiye'de bir döner yönetmeliğinin hazırlanması gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.Öte yandan Bakan Fakıbaba'nın Katar Belediyeler ve Çevre Bakanı Muhammed bin Abdullah Al - Rumaihi ile bir araya geldiği ve görüşmede iki ülke arasında tarım ile hayvancılık alanındaki iş birliği ve yatırımların ele alındığı öğrenildi.Fakıbaba'nın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva ile FAO yöneticileriyle de bir görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi.
Tarım Toplantı Hayvancılık Rektör Hayvan 

20 Ocak 2018 Cumartesi günü yayınlandı