Germanicia mozaikleri kapılarını dünya turizmine açıyor

Mozaiklerin bulunduğu alan
Kültür Turizmi Kamulaştırma Yabancı Turist Arkeoloji Allah 

-Germanicia mozaiklerinden detay
-Farklı açılar ve yakın ve uzak plan
-Turizm müdürü Küçükdağlı röportaj

( KAHRAMANMARAŞ -ÖZEL) - Kahramanmaraş’ta 10 yıl önce tesadüfen bulunan ‘Germanicia taban mozaikleri’ için il genelinde 50 parsel kamulaştırılarak koruma altına alındı KAHRAMANMARAŞ

- Kahramanmaraş’ta 10 yıl önce tesadüfen bulunan ‘Germanicia taban mozaikleri’ için il genelinde 50 parsel kamulaştırılarak koruma altına alındı. Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, "Germanicia mozaikleri dünya turizminin alt yapısı oluşturacak" dedi.
Tarihi milattan önce 13 binli yıllara dayanan ve Kahramanmaraş’ta tesadüfen bulunan Germanicia taban mozaikleri, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Roma dönemine ait mozaikler, geçmişte varlıklı insanlar tarafından taban zeminine döşenerek, o evde yaşayan insanların sosyal anlamda iyi bir yaşam sürdürdüklerini gösterme biçimi olarak biliniyor. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Namık Kemal Mahallesi'nde ilki 10 yıl önce tesadüfen bulunan Germanicia taban mozaikleri için kazı ve kamulaştırma çalışmaları sürüyor.Yeni mozaik kazı alanlarında incelemede bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, 10 yıllık kazı çalışmalarında 50 parselin kamulaştırılmasının tamamlandığını, yapılan kazıların 9 farklı noktada 6 ilçede gerçekleştiğini söyledi.

"Dünya turizmine büyük bir alt yapı olacak"Kahramanmaraş’ın yakın zamanda bölgenin turizmi başta olmak üzere ülke ve dünya turizminde önemli bir yapı taşı olacağını söyleyen Küçükdağlı, "140 hektar alan içerisinde 3’üncü derece arkeolojik sit alanında Germanicia antik kenti taban mozaikleri adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Germanicia çalışmalarında 2016-2017 yıllarında yoğun bir çalışma sürecine girilmiş durumda. Bu 2 yıllık süreç içerisinde 30 civarında parselde kamulaştırma çalışması yapıldı. Toplam 10 yıllık kazı çalışmalarında 50 parselin kamulaştırılması tamamlandı. 2017 yılında 9 ayrı kazı gerçekleştirdik. Bu kazıların, bu kazılarda bilimsel ve kurtarma kazıları var. 2017 yılındaki kazılar 6 ilçemizde gerçekleşti ve tamamında da arkeolojik bulgular mevcut. Kahramanmaraş’ta sadece Germanicia kazıları üzerine değil bilimsel, höyük ve mağara kazıları gerçekleştiriyoruz. Bu işte Kahramanmaraş’ın kültür turizmi açısından arkeolojik veriler ve alt yapı zenginliği olarak, büyük bir şans diye düşünüyoruz. Bilimsel kazılarda Kahramanmaraş’ın milattan önce 13 bin yıllarına intikal ettiğini biliyoruz yapılan çalışmalar sonucunda. Hem tarihi dokusu nedeniyle, hem birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapması nedeniyle ve hem de dünya kültür mirası zenginliğine ortak olduğunu ortaya koyuyor. Kahramanmaraş yakın zamanda inşallah bölgenin turizmi olarak değil, ülke turizmi açısından da dünya turizmine büyük bir alt yapı olacağına ifade etmek istiyorum" dedi.

6 Ocak 2018 Cumartesi günü yayınlandı