Fındık üreticisine hastalık ve zararlılara karşı tedbir çağrısı - DÜZCE

- Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran'ın açıklaması - DetaylarFındık üreticisine hastalık ve zararlılara karşı tedbir çağrısı - UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran: - "Geçmişte yaşadığımız külleme hastalığını ortadan kaldırmak için bahçelerde gereken mücadeleyi yapmamız gerekir. Amerikan Beyaz Kelebeği de direncimizi zayıflatan bir unsur olarak karşımıza çıktı. Üreticilerimizin acilen destek alıp mücadelesini yapması lazım" - "Geçen yıl, öngörü ve tahminlerin boşa çıktığı, tamamen doğa şartları, hastalık ve zararlıların hakim olduğu bir sezon yaşadık"DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındık üreticilerine, hastalık ve zararlılara karşı önlem almaları çağrısında bulunarak, "Üreticilerimizin acilen destek alıp mücadelesini yapması lazım." dedi.
Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticilerine, 2018 yılında bahçelerine gitmeleri ve iyi gözlem yapmaları çağrısında bulundu.Her üreticinin mutlaka bahçesini kontrol etmesi gerektiğini kaydeden Başaran, şunları söyledi:"2018 yılında rekolte beklentisi için söylemde bulunmamız için çok erken. Üretici olarak gereken şeyleri yapmalıyız. Özellikle geçmişte yaşadığımız külleme hastalığını ortadan kaldırmak için mücadele etmemiz gerekir. Amerikan Beyaz Kelebeği de direncimizi zayıflatan bir unsur olarak karşımıza çıktı. Üreticilerimiz acilen bizlerden ya da tarım ilçe müdürlüklerinden destek alıp, mücadelesini yapmalı. Çünkü ürünü stoklamazsanız, oluşacak fiyattan değerlendirme yapılmadığı gibi Türkiye için de zarardır. Eğer kayıp varsa bu Türkiye için de kayıptır." - "2017 ilginç bir sezon oldu"Başaran, fındıkta 2017 yılında ilginç bir sezon yaşadıklarını aktararak, "Geçen yıl, öngörü ve tahminlerin boşa çıktığı, tamamen doğa şartları, hastalık ve zararlıların hakim olduğu bir sezon yaşadık. Bu nedenle tahminlerde çok büyük yanılgı ortaya çıktı. Bunu da yayınlanan ihracat rakamlarında görebiliyoruz. Her ne kadar son 3 yılın en yüksek ihracatını yapmış olsak da tahmin edilen rekolteye ulaşmayan rakam ortaya çıktı." diye konuştu.
Fiyat nedeniyle üreticinin paniklediğine ve 6 ayda piyasaya inmesi gereken fındığı 45 günde piyasaya sürdüğüne dikkati çeken Başaran, şu değerlendirmelerde bulundu:"Üretici gözüyle bakarsak; nispeten haklı olarak panik içerisindeydi. Bunlar, fiyat ve istikrarsızlığı, hastalık ve zararlarından kaynaklanan stoklama kabiliyetinin düşüklüğüdür. Bu nedenle piyasaya haddinden fazla fındık sürüldü. Normal şartlarda 5 veya 6 ayda piyasaya inmesi gereken fındık 45 gün içerisinde pazara indi. Bu durumda fiyatın önüne geçen bir durum oldu. TMO gereken müdahaleyi yaptı ancak yanlış bir fiyatla piyasaya girdi. Üretici taban fiyat arayışındayken TMO tavan fiyatı açıkladı.
Bu durum fındık gelirini engelleyen bir durum oldu."
Hastalık Tarım Muhabir İhracat Rakamları Kabiliyet 

5 Şubat 2018 Pazartesi günü yayınlandı