Fatma Şahin: Aile Sosyal Destek Uzmanlığını Hayata Geçiriyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, aile sosyal destek uzmanlığı sistemini hayata geçirmeye çalıştıklarını, bu kapsamda 2 ilin pilot olarak seçildiğini söyledi.
Ercan Topaca Fatma Şahin 


Programlara katılmak için geldiği Kocaeli'de Vali Ercan Topaca'yı makamında ziyaret eden Bakan Şahin, burada yaptığı açıklamada, bakanlıkların yeniden yapılandırılarak, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerin bir çatı altında toplandığını kaydetti.

Yoksullukla mücadelenin de kendi çalışma alanlarında olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti: ' Göçle mücadele, daha doğrusu göçü yönetmede şuanda bizim çalışma alanımızda. O anlamda Kocaeli'ye baktığımızda burası bizim için önemli bir pilot bölge. Göç geliyor, bir taraftan sanayileşmenin getirdiği gerçek bir durum. Bunu yönetmemiz umuda gelen yolcululuğun umutla bitmesini sağlamamız gerekiyor. Yine burada hem yerel yönetimler, gelen göçü yönetmek için gerekli altyapıyı oluşturması gerekiyor, barınma ihtiyaçlarını, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını gidermek lazım. Bize düşen kısım, sosyal politikalarla ilgili kısım kadın merkezli, insan merkezli yönetilmesi gerekiyor. '

Şahin, şuanda sosyal destek uzmanlığı sistemini hayata geçirmeye çalıştıklarını, bu kapsamda Karabük ve Kırıkkale'nin pilot seçildiğini dile getirdi. Şahin, şunları söyledi: ' Burada iki ayrı modeli deniyoruz. Bir vakıf üzerinden, biri sosyal hizmet üzerinden. Burada ne yapmaya çalışıyoruz? Hep sonuçla uğraşmanın doğru bir yönetim tarzı olmadığını biliyoruz. Başa dönmek, koruyucu ve önleyici tedbirler almak yani riski yönetmek, sonuçtaki değişkeni başta görmek çok daha ucuz maliyet. Şimdi aile sosyal destek uzmanlığı sistemini hayata geçirdiğimiz zaman her ailenin nasıl bir hekimi varsa, bir uzmanı olacak. Bu aileye dair analizler yapıldığı zaman neye ihtiyaca varsa, yalnızca ekonomik değil, hukuki destek olabilir, psikolojik destek olabilir, sosyal hizmet anlayışında bilgiye ulaşamamış bir aile olabilir. Yani bu sistem hayata geçirdiğimiz zaman, başvuru odaklı değil, ihtiyaç odaklı… Baktığın zaman talep eden değil, bizim bulduğumuz ulaştığımız vatandaşa hizmeti ayağına götürdüğümüz sisteme hayata geçireceğiz. Bu bizim için bakanlığımız için çok önemli bir proje. '

' ORGANİZE SANAYİLERE KREŞ AÇILACAK '

Bakan Şahin, bölgesel olarak bakıldığı zaman batının ve doğunun ihtiyacının farklı olduğunu dile getirdi. Batıda çalışan kadınlarının fazla olduğuna dikkat çeken Şahin, ' Çok önemli bir çalışma yaptık. Bilim ve Sanayi Bakanlığıyla önemli protokol imzaladık. Bu kapsamda organize sanayi bölgelerinde kreş açmayla ilgili. Şimdi beş yerde. Önce en çok hangi bölgelerde kadın çalışıyor onu çıkardık. Ona göre beş bölgede organize sanayi içerisinde kreş açmayı kararlaştırdık ve çalışmalarını başlattık. İki bakanlık beraber çalışıyor. Burada önemli çalışmalar yapıyoruz. Huzurevi çalışması da yapıyoruz. İşte yaşlı kreşi gibi günlük gelip dertleşecek alternatif modeller oluşturmayı, kalmak istiyorsa kalacak kapasiteyi artırmaya çalışıyoruz. ' diye konuştu.

21 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı