Erzurum’un 487 yıllık geleneği ‘Binbir Hatim’ duası için eller semaya açıldı

Duanın edilmesi
Vakfe Doğal Afet İlahi Cuma Namazı 

-Duanın okunduğu sırada ağlayan cemaatten detaylar
-Camiden detaylar
-İlahilerin okunması
-Diyanet İşleri Başkan Yardımcı Dr.Burhan İşleyen ile röportaj
-İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula'nın açıklamaları
-Genel detaylar

( ERZURUM )- 487 yıldır devam eden “Binbir Hatim” geleneği kapsamında bu sene 45 bin 835 hatim okundu ERZURUM

- Erzurum'u doğal afetlerden korumak için 487 yıl önce başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami'de cuma namazı öncesi hatim duası yapıldı. Dua sırasında göz yaşları adeta sel oldu. Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, 17 Aralık 2019’da başlayan “Binbir Hatmin” duası bugün cuma namazı öncesi Ulu Cami'de gerçekleştirildi.
17 Aralıktan bugüne kadar kent genelinde toplamda 45 bini aşkın hatim okundu. Cemaatin tıklım tıklım doldurduğu Ulu Cami'ye girmeye çalışanlar, izdihama neden olurken. İlahilerin söylediği camide binlerce kişi göz yaşlarına hakim olamadı. İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula'nın yaptırdığı duaya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile yaklaşık 5 bin kişi 'amin' dedi.
Binbir Hatim geleneği Binbir Hatim duasını, Erzurum merkeze bağlı Dutçu köyünde ikamet eden Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden korur" diyerek başlattı. Pir Ali Baba ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfetti. Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar süren 1001 hatim geleneğinde zaman zaman aksamalar olurken, Erzurum'da babasının ölümü üzerine 26 yaşında Müftü olan Muhammet Sadık Solakzade (1882- 1960) ile birlikte hiç aksatılmadan hatim okunur. Pir Ali Baba’nın mezarı merkeze bağlı Tepeköy ile (Düzcü) Tuzcu köyleri arasında, Erzurum ovasına nazır kendi adını taşıyan Pir Ali Baba tepesi üzerinde bulunuyor.
17 Ocak 2020 Cuma günü yayınlandı