Erbil'de 'din adamları ve toplumdaki rolü' paneli - ERBİL

Erbil 'de "din adamları ve toplumdaki rolü" paneli - ERBİL - Panele katılanlardan detaylar - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf'un konuşması - Türkiye Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay'ın konuşması - Katılımcılardan detaylar - IKBY'de eski Adalet Bakanı Çelebi'nin konuşması - Türkmen aydın ve öğrencilere plaket takdimiERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Türkmenlerin sembolü olan Erbil kalesindeki camide Türkmence hutbe verilmesi çağrısında bulundu.ITC'nin Erbil kentinde düzenlediği "din adamları ve toplumdaki rolü" temalı panelde Maruf'un yanı sıra, IKBY Adalet Bakanı Sinan Çelebi, Türkiye Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Türkmen İslam Alimleri Birliği Başkanı Hüsamettin Cevdet ile kent sakinleri katıldı.
Erbil 'in Türkmenler için önemli bir şehir olduğunu belirten Maruf, Kürt ve Hristiyanlarla yüz yıllar boyunca birlikte yaşadıklarını ve bir o kadar daha beraber yaşamak istediklerini aktardı. Maruf, Erbil ve Bağdat yönetiminin kendilerine gereken hassasiyet ve önemi göstermediğini ifade etti.
Hem Erbil hem de Bağdat'ta söz sahibi olmadıklarından yakınan Maruf, "Asil unsur olmamıza rağmen, siyasi görüşmelerde yer almıyor, dilimiz yazışmalarda kullanılmıyor." dedi.
"Türkmence cuma hutbesi bazı camilerde iki yıldan beri okunuyor ancak bunun 50 yıl önce yapılması gerekiyordu." diyen Maruf, "Türkmence cuma hutbelerinin yaygınlaştırılması için hükümetin destek vermesi gerekir. Aynı zamanda Türkmenlerin sembolü olan Erbil kalesindeki camide Türkmence hutbe verilmelidir." diye konuştu.
Erbil 'in önde gelen Türkmenlerinden IKBY Adalet Bakanı Çelebi, panelde yaptığı konuşmada, din adamlarının toplumdaki yeri ve önemi hakkında şunları söyledi:"Din adamlarıyla doğru yolu bulursak, içimizdeki sorunları bertaraf edip yüksek bir seviyeye ulaşabiliriz. Din adamlarının özellikle bölge ve dünyada önemli bir yeri var. Din adamlarına önem verdiğimiz müddetçe başarıya ulaşacağız. Tarihe dönüp bakarsak, birçok kişi din adamı olarak anılıyor çünkü onlar görevini en samimi ve doğru bir şekilde yerine getiren ender insanlardır."Bir diğer konuşmacı olan Türkiye Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay da, din adamlarının toplumda önemli roller üstelenebileceğine değindi.Karaçay konuşmasında:"Din adamlarının tüm dünyada sosyal hayatta önemli bir yere sahip olduğu göz ardı edilemez. Atalarımızdan gelen mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için birçok değere din adamları sahip çıkıyor. Toplumların kimliğinin oluşumunda din adamlarının önemli bir rolü var. Irak zor bir bölge ama dini, tarihi ve milli sorumluluklarını muhafaza ediyor. Din adamlarının aktardıkları, birlik, beraberlik ve kardeşlik hissini koruyor. Bu da barış içerisinde yaşamaya katkı sağlıyor ve bu aşamada din adamlarının yönlendirmesi de göz ardı edilmemelidir."Türkmen İslam Alimler Birliği Başkanı Hüsamettin Cevdet ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gittiği birçok ülkede muazzam camiler inşa ettiğini hatırlatarak, Erbil 'deki Türkmenlere layık büyük bir caminin de Türkiye tarafından inşa edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.Cami inşa talebinin Başkonsolos Karaçay aracılığıyla Erdoğan'a iletilmesini isteyen Cevdet, bu camide Türkmence hutbenin okunacağı, dini eğitimlerin de verilebileceği bir yer olmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Cuma Hutbesi Din Adamı Öğrenciler Sosyal Hayat Hassasiyet 

17 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı