Doğu’nun 'Boğaz Köprüsü' havadan görüntülendi

Drone ile köprünün çeşitli açılarından görüntü
Lyon Gezi Teknesi Hükümet Çıkmaz Sokak Tehlikeli Yolculuk 

-Başkan İsmet Çetinkaya ile röp
-Vatandaşlar ile röp
-Genel ve detay

( ADIYAMAN - ÖZEL)- Doğu ile Batı’yı birleştiren Nissibi Köprüsü, ekonomik katkısının yanı sıra bölgeye sosyo-kültürel katkı sağlıyor- Köprüden her gün binlerce araç geçiyor ADIYAMAN

- 2012 yılında yapımına başlanılan ve 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan, Nissibi Köprüsü sadece Doğu ile Batı’yı değil gönülleri de birleştirdi. Tamamı Türk mühendislere ait proje ile yapılan Nibbisi Köprüsü havadan drone ile görüntülendi. Nissibi Köprüsü, ‘Doğunun Boğaz Köprüsü’ olarak tanımlanıyor. Uzakları yakın eden Nissibi Köprüsü, bölge halkına büyük kolaylıklar getirdi. 1992 yılında Atatürk Barajında su tutulmasıyla birlikte Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır’ı birbirine bağlayan yol ve köprü sular altında kalınca, Adıyaman ‘çıkmaz sokak’ olarak anılıyordu. Köprü yapılmadan önce feribotla tehlikeli yolculuk yapan bölge insanı saatlerce feribot bekleyerek zaman kaybı yaşıyordu. Nissibi Köprüsünün yapılmasıyla birlikte bölge halkının bu çilesi sona erdi. Feribot seferlerinin yapıldığı iskele tamamen kapatılırken, feribot atıl duruma düştü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gönderilen gezi teknesi ile turistik amaçla Atatürk Barajında geziliyor. Her gün binlerce aracın geçiş yaptığı ‘Doğunun Boğaz Köprüsü’ yapıldığında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü 610 metreden oluşuyor. 96 metre yüksekliğinde pilonları, 24 buçuk metre genişliği olan köprü 80 milyon TL’ye mal oldu. Köprü Hakkari, Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van, Diyarbakır illerinin Adıyaman üzerinden batı illerine olan ulaşımı sağlıyor. Doğu ile Batı illeri arasında ulaşımı kolaylaştıran Nissibi Köprüsü, Fırat Nehrinin her iki yanında akrabalık bağları bulunan bölge halkının gönüllerini de birleştirdi. Akıncılar Belde Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya, bölgedeki insanların akrabalık bağlarının güçlendiğini belirterek, “Bölge insanımız yıllardır Fırat Nehrini salla geçti. Daha sonra feribotla geçiş başladı.
Ulaşım çok güçlükle sağlanıyordu. Bu köprü yapıldıktan sonra kültürel anlamda akrabalık bağlarımız pekişti. Çünkü her iki yakada da bizlerin köklü aile bağları var. Köprü bu bağları yeniden tazeledi. İnsanlarımız birbirleriyle daha fazla kucaklaştı, daha fazla yakınlaştı, daha fazla birleşti. Bu köprünün bir önemi de budur. Doğu ve Güneydoğuyu Batıya bağlayan en önemli köprülerden birisidir. Birinci derecede Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır’a büyük katkıları olmuştur. Köprünün yapılmasında başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bu köprü bölgeye ekonomik, kültürel, turizm açısından büyük katkı sağlamaya devam edecektir” dedi.
Bölge insanı ise, köprüden önce feribotla tehlikeli bir yolculuk yapıldığını ve hatta ölümlerin yaşandığını belirterek, köprüyü yaptığı için hükümet yetkililerine teşekkür etti. (AHM)
7 Temmuz 2018 Cumartesi günü yayınlandı