Deprem Dehşeti Bu Sokakta

Bursa ' da simülasyon teknikleri kullanılarak deprem, fırtına, yangın, toprak kayması, ve sel afetlerini anında yaşatacak olan Afet Zararlarını Azaltma Eğitim Merkezi, 7,4 şiddetindeki depremi bizzat ziyaretçilerine yaşatıyor. Merkezde yer alan deprem sokağı da deprem sonrasında yaşanan olayları göstererek öğretecek.
Simülasyon Deprem Japonya Eğitim Merkezi 


Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bursa ' da Türkiye ' de ilk defa afetlerin bizzat uygulamalı örneklerinin yer alacağı simülasyon merkezi yapılıyor. Arabayatağı Mahallesi ' ndeki merkezin maliyeti 13 milyon TL ' ye mal olacak. İl Özel İdaresi ek hizmet binası arazisinde 6 bin 800 metrekare alana inşa edilen, zemin kat, 1. ve 2. kattan oluşan binanın temel hedefi, doğal afetleri deneyim kazanarak öğretmek. Enkaz koridoru, deprem deneyim odası, bilgisayarlı eğitim odası, fırtına- lodos- heyelan deneyim odası, üç boyutlu sinema, haberleşme deneyim odası, sergi salonu ve ilkyardım deneyim odası, yangın deneyim, duman deneyim, eğitim salonu ve kitaplığın yer alacağı afet binası insanların bizzat olayları görerek bilinçlenmesini sağlayacak.

DEPREM SOKAĞI AFET GERÇEĞİNİ YAŞATACAK

Yıkılan evlerin bulunduğu, enkaz altında kalan insanların çığlıklarının duyulduğu deprem sokağı ise afetin hangi boyutlarda olacağını bizzat insanlara gösterecek. Deprem esnasında tabelaların düştüğü sokakta, patlayan bir doğalgaz borusu da gösterilecek. Sokakta Van depreminde yıkılın bir evin bizzat aynısının yapıldığı bir bina da yer alıyor. Deprem sebebiyle çöken binanın altında kalan bir otomobilin olduğu sokaktaki manzara deprem gerçeğini insanlara bir kez daha gösterecek. Bir bayanın ' imdat beni kurtarın. Yardım edin. Sesimi duyan var mı? ' çığlıklarının duyulduğu sokakta, yıkılan duvarlar, enkaz altında kalan bisikletler, düşen tabelalar, enkaz parçaları da bulunuyor.

“DEPREMİN DEHŞETİNİ GÖRECEKLER”

Türkiye de ilk defa Bursa İl Özel İdaresi tarafından programlanan merkezin çevre düzenlemesi bitti. Yılda 100 bin kişinin ziyaret etmesi beklenilen merkezi İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal çelik ile birlikte inceleyen Vali Şahabettin Harput, Bursa ' da bir deprem gerçeği olduğunu, deprem simülasyon merkezi sayesinde insanların buna şahit olacağını vurguladı. Simülasyon merkezinde sadece deprem değil, yangın, boğulma, zehirlenme, fırtına, lodos, heyelan olaylarının da gözleneceğini vurguladı. Deprem esnasında insanların karşılaşacağı olayların gösterileceği merkezi Japonya ile ortak yapıldığını vurgulayan Vali Harput, “Deprem esnasında insanın kafasına küt diye bir şey düşüyor. İnsanlar panikle kendisini aşağıya atıyor. Gaz fışkırıyor. Elektrikler sönüyor. Biz burada Türkiye ' de bir ilki yapıyoruz. Japonlar ile iş birliği halinde iç donamını yapıyoruz. Enkaz altında olan bir insanın çığlıkları ziyaretçilere depremi her an yaşatacak. Bu eğitim merkezinin bir depremin dehşetini gösterecek. Rehberler eşliğinden insanlar bilinçlenecek. Onların duyarlı, dikkatli ve hassas davranmaları konusunda bilinçlenmesi sağlanacak” dedi.

“7,4 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM HİSSEDİLECEK”

Türkiye ' de kentsel dönüşüm konusunda önemli adımlar atıldığını vurgulayan Harput, “İnsanlar burada depremin acımasız sonuçlarını görecekler. İnsanları eğiteceğiz. Merkezde insanlar, 7,4 şiddetindeki depremi bizzat yaşayacak. İnsanlar karşılaştırmalı bir şekilde depremde nelerin yapılmaması gerektiğine tanık olacaklar. Proje yıl içinde bitirilerek hizmete açılacak. Türkiye ' ye örnek bir proje” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Harput, deprem sokağını gezdi. İnsan çığlıklarını dinleyen, düşen tabelaları inceleyen Harput, ziyaretçilere yapılacak olan test makinesini inceledi. Merkezde bulunan konferans salonu ve kütüphane hakkında bilgi alan Harput, ardından merkezden ayrıldı.
15 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı