DAKA’dan Bitlis için üretim hamlesi

Görüntü Sıralaması
Organize Sanayi Bölgesi Sanayi Bölgeleri Yatırımcı Genel Sekreter Sanayi Sitesi 

-Toplantıdan görüntüler
-Daka genel sekreterinden görüntüler
-Genel sekreterin konuşmalarından görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

( BİTLİS )- DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray:- “Bitlis’te 49 projeyle toplam 29 milyon 681 bin 588 TL’lik yatırım gerçekleştirdik”- “Bu programımızla Bitlis ve ilçelerinde hem iç dinamikler hem de dış yatırımcılar sayesinde üretim ciddi şekilde artacak” BİTLİS

- Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, ‘Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’yla Bitlis merkezdeki organize sanayi bölgesiyle merkez ve ilçelerdeki küçük sanayi sitelerinin alt ve üst yapı eksikliklerinin giderileceğini, dolayısıyla üretimin ciddi şekilde artacağını söyledi.

DAKA tarafından Bitlis Valiliği toplantı salonunda ‘2018 Yılı Mali Destek Programı’ tanıtım toplantısı yapıldı. Burada konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, ajans tarafından Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde şimdiye kadar yürütülen projelerden bahsetti. DAKA’nın Van merkezli olarak hizmet verdiğini de dile getiren Halil İbrahim Güray, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak 2009 yılından itibaren toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85 milyon 766 bin 188 TL destek sağladık. Eş finansmanı da dahil ettiğimizde bölgeye yapılan toplam yatırım tutarı ise 156 milyon 973 bin 910,11 TL’dir. Bitlis ilinde 49 projeye toplam 15 milyon 820 bin 384,89 TL destek sağlanmış, eş finansmanla birlikte yapılan toplam yatırım tutarı ise 29 milyon 681 bin 588,98 TL’dir” dedi.
6 adet Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında yürütülen projelere de değinen Güray, konuşmasını şöyle sürdürdü: “72 projenin eş finansman dahil bütçeleri toplam 4 milyon 936 bin 742,12 TL’dir. Bu projelerin 17’si Bitlis’te yürütülmüş olup, ajans tarafından sağlanan destek tutarı ise 1 milyon 132 bin 709,23 TL’dir. Teknik Destek Kapsamında TRB2 Bölgesinde toplam 315 adet Teknik Destek Faaliyeti gerçekleştirilmiş ve bu faaliyetlere toplamda yaklaşık 3 milyon 60 bin TL kaynak kullanılmıştır. Bitlis ilinde gerçekleştirilen 69 Teknik Destek Projesi için yaklaşık 586 bin 694,60 TL tutarında destek sağlanmıştır.” DAKA’nın 2018 yılında uygulamaya koyduğu Mali Destek Programından da bahseden Halil İbrahim Güray, “Bugün ajansımızın 2018 yılında uygulamaya koyduğu Mali Destek Programından biri olan ‘Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nın tanıtımını gerçekleştireceğiz. Söz konusu Mali Destek Programı, bölgemizin ve Bitlis ilimizin kalkınmasına, ekonomisinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir. Bu programın yanı sıra Van ve Hakkari ilimizde çocuklara ve gençlere yönelik olarak tasarlanan bir Mali Destek Programı ilan etmiş bulunmaktayız. Bu programın hedef kitlesi, coğrafi odaklanması, başvuru sahipleri ve destek miktarları bakımından bir pilot uygulama niteliğindedir. Bu program, başarı durumuna göre diğer illerimizde ve ilçelerimizde önümüzdeki dönemde tekrarlanacaktır” diye konuştu.
Bitlis’in sanayisine destek Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının hedef kitlesinin de bölgedeki OSB ve küçük sanayi siteleri olduğunu kaydeden Güray, “Bildiğiniz üzere TRB2 Bölgesinin imalat sanayindeki rekabetçiliğinin arttırılması için öncelikle sanayi bölgelerinin üretim yapabilecek ve yatırımcı çekebilecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir. Yani ilimize hem bölge içinden hem de bölge dışından yatırımcının çekilebilmesi için OSB ve küçük sanayi sitesi gibi alanların yatırım altyapısının iyileştirilmesi gerekmektedir. İşte bu program tamda bu hususta ilimizin yatırım altyapısı ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda önemli katkılar sağlayacaktır. Bitlis merkezdeki OSB ile merkez ve ilçelerdeki küçük sanayi sitelerinin alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesi ve OSB’nin tamamlanmasıyla beraber Bitlis ve ilçelerinin geçiş güzergâhlarında olmalarından dolayı hem iç dinamikler hem de dış yatırımcılar sayesinde üretim ciddi şekilde artacaktır. Bu programın Bitlis ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
9 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı