- ÇOMÜ'de 'Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millîlik Sempozyumu'

Sempozyumdan genel detay görüntüler, Rektör Yücel Acer'in konuşması, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan'a fahri doktora verilemesinden görüntüler, Mehmet Doğan'ın Yerlilik ve Milli Kavramlar üzerine görüş ve düşüncelerini anlatmasından görüntü.

( ÇANAKKALE )- ÇOMÜ'den, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan'a Fahir Doktora ÇANAKKALE
Fahri Doktora Tanıtım Filmi Öğrenciler Fahri Doktor Bakış Açısı 


- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, Atatürk Kültür Merkezi’nin desteği ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ortaklaşa, Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millîlik Sempozyumu” ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde başladı.
ÇOMÜ Senatosu tarafından Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan'a Fahri Doktora verildi.
Sempozyuma Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Sempozyum, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Daha sonra müzik dinletisi yapıldı. Ardından Çanakkale ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin kısa tanıtım filmi gösterildi. Sempozyumda konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Yerlilik ve Millilik kavramlarının Türk siyasi düşünce hayatında yepyeni kavramlar olmadığını ifade etti.
Bu kavramların özellikle siyasi hayatta sıkça telaffuz edilmeye başlandığını söyleyen Rektör Acer, "Ancak vurgulanmalıdır ki, bu kavramlar özellikle Osmanlı'nın nasıl yeniden güçlendirilebilir tartışmaları içerisinde bu çerçevede en az 100 yıl öncesinden beri ele alınmış bir kavramdır. Fakat, bugün bu önemli kavramlar yepyeni bir bakış açısıyla ele alınması gereken kavramlardır. Zira 1923'te kurduğumuz yeni Cumhuriyetin güçlenip, arzuladığımız derecede bağımsız hareket edebilmesine dair umutların yeşerdiği bir dönemden geçiyoruz. 1923'ten beri belki de ilk defa bu derece Türkiye Cumhuriyetinin bağımsız, kendi ayakları üzerinde hareket edebilen bir ülke olmaya başladığı ve başladığının bir heyecanını son dönemde hissediyoruz. Tam da bu noktada bu kavramlar özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yeniden ifade edilmeye başlandı. Ancak yerliliği, yerellikle karıştırıp, yanlış yorumların yapıldığı, bu kavramla sanki dünyanın geriye kalanından soyutlanıp, kopmaya yol açılan bir anlayışın ifadesiymiş gibi sunulmaya çalışıldığı bir dönemi de yaşıyoruz. Bu değerli kavramlarla ilgili doğru yaklaşımların ne olduğunun, yerliliğin ve milliliğin aslında ne anlama geldiğinin, bir toplumun gücünün ne derece de önemli unsurları olduğunun anlaşılabilmesi için iki gün boyunca hocalarımız, düşünürlerimiz görüşlerini ifade edecekler. Bu görüşlerin sahipleri bu alanda çalışmalar yapmış, fikirler oluşturmuş değerli düşünürlerdir" dedi.
Daha sonra Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan'a, ÇOMÜ Senatosu tarafından verilen Fahri Doktora unvanının töreni yapıldı. Rektör Acer, Mehmet Doğan'a cübbesini giydirdi. Fahri Doktora töreninin ardından sempozyum, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan'ın Yerlilik ve Milli Kavramlar üzerine görüş ve düşüncelerini anlattı. Tam bağımsız Türkiye olma hedefi için, her alanda hayata geçirilmesi zorunlu olan 'Yerlilik ve Millîlik' kavramlarının birçok boyutu ile ele alınacağı Sempozyum, bugün ve yarın olmak üzere altı oturumda gerçekleşecek.
12 Nisan 2018 Perşembe günü yayınlandı