Bayburt'ta müftü ilk kez resmi nikah kıydı

Kuranı kerim okunması
Şehadet Toplantı Resmi Nikah Cüzdan Nikah Töreni 

-Müftünün evlilik konusunda sohbeti
-Nikah töreni imzaların atılması
-Dua okunması
-Cüzdanın teslimi
-Damat ile röp.
-Müftü ile röp.

( BAYBURT ) - Müftü Aksoy: "Resmi işlemlerin ardından dini yönden evlenmelerinde bir sakınca var mı, yok mu bunu araştırıp nikahlarını kıyıyoruz" BAYBURT

- Müftülere nikah kıyma yetkisinin yürürlüğe girmesinin ardından Bayburt’ta ilk kez bir müftü resmi nikah kıydı. Bayburt Müftülüğü toplantı salonunda gerçekleşen nikah töreninde Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy Büşra Şahin ve Serdar Kocabey çiftinin nikahını kıydı. Bayburt’ta ilk kez kıyılan nikahta Müftü Aksoy, çifte mutluluklar diledi. Evlilik cüzdanını da geline takdim etti. Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlanan törende Müftü Kemalettin Aksoy evlilik üzerine kısa bir dini sohbet gerçekleştirdi. Ardından nikah masasına gelen çiftin nikahını kıyarak ömür boyu mutluluklar diledi. Müftü Aksoy nikah defterinin imzalanmasının ardından dua ederek nikahı tamamladı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Müftü Aksoy, vatandaşın zaten resmi nikah yaptıktan sonra bir de kendilerine veya imamlara müracaat ederek ‘dini nikahı’ kıydırdıklarını anımsatarak bunun da vatandaşa eziyet olduğunu ve bu uygulamayla bunun son bulduğunu ifade etti.
“Dini yönden sakıncaları da araştırıyoruz” Nikah için İl Müftülüğü’ne yoğun müracaat olduğunu da sözlerine ekleyen Aksoy, evlenecek çiftlerin resmi işlemlerinin yanında dini yönden de bir sakınca olup olmadığını özellikle süt kardeş olup olmadıklarını araştırdıklarını dile getirdi. Çiftlerin süt kardeş olması durumunda nikahlarını kıymadıklarını ifade eden Aksoy şunları söyledi: “Biz müracaatta bulunanların ilk olarak evlenmelerine dini yönden bir sakınca var mı, yok mu onu araştırıyoruz. Daha sonra ilgili belgeleri temin ettikten sonra gün veriyoruz ve bizim müftülük toplantı salonuna geliyorlar. İlk önce Kuran okuyoruz daha sonra ‘evliliğin dinimizdeki yeri’ konusunda kısa bir bilgi veriyoruz. Bizim tabirimizle Allah’ın emri, Peygamber Efendimizin sünneti seniyyesi imamımız İmamı Azam’ın iştihadı ve hazırda bulunanların şehadeti ile tamamen kendi iradenizle, hiç kimsenin baskısı altında kalmadan bu evliliği özgür iradenizle kabul ediyor musunuz?’ diye sorduktan sonra duamızı yapıyoruz nikahlarını kıyıyoruz.” Damat Serdar Kocabey ise, müftülere yetki verilmesinin ardından nikahlarının bu şekilde kıyılmasını istediklerini ifade ederek, “Hem bir ilk olması açısından hem de dini olarak daha huzurlu gelir diye düşündük. Allah nasip etti. Bizde nikahımızı kıydırdık. İnşallah daha çok tercih edilen bir durum olur bu. Biz Bayburt’ta başlangıcı yaptık gerisi de umarım gelir” dedi.

12 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı