Avrupalı gençler Van'a hayran kaldı

Van kedilerini izleyen gençlerden detay
Yüzme Slovakya İspanya Koordinat İtalya 

-Gençlerin kedileri fotoğraflamasından detay
-Kedileri sevmelerinden görüntü
-Konuşmalar
-Diğer detaylar

( VAN - HD)- 10 ülkeden gelen gençler, Van kedisini sevdi VAN

- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) koordinatörlüğünde Avrupa Birliği Erasmus Gençlik ve Gençlik Hareketliliği Programı kapsamında Avrupa ülkelerinden gelen gençler Van’a hayran kaldı. Avrupa Birliği Erasmus Gençlik ve Gençlik Hareketliliği Programı kapsamında 10 ülkeden kente gelen gençler, Van kedilerini ziyaret etti. Bir hafta boyunca Van’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini görme fırsatı bulan gençler, Van YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezinde koruma altına bulunan Van kedileriyle keyifli anlar yaşadı. Türkiye’nin ev sahipliğinde Portekiz, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Polonya, Slovakya, Letonya, Yunanistan, Litvanya ve Romanya'dan gelen gençler, Van'ın kültürel yapısından etkilendiklerini belirttiler. Erasmus Plus Gençlik Programı hakkında gazetecilere bilgi veren Van YYÜ Proje Destek Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Oğrak, proje kapsamında Türkiye’den 30 öğrenciyi Avrupa’nın 7 ülkesine gönderirken, Avrupa’nın 10 ülkesinden de 30 genci Van’da ağırladıklarını söyledi.

Avrupa’dan gelen gençlere eğitimler verdiklerini aktaran Oğrak, “Kültürler arası etkileşim yaparak kentimizi tanımalarını sağladık. Van’ımızı tanıtmaya yönelik doğal güzellikleri, kültürel zenginliklerimizle ilgili tanıtımlar yaptık. Bu eğitimin bir formatı var. Bu format kapsamında düzenlediğimiz programla Vanlı gençlerle iletişim kurup arkadaşlıklar kurmalarını sağladık. Aynı zamanda Van gezileri düzenledik. Gezimiz kapsamında gençlerimiz, Van'ın zengin kültürel yapısından etkilendiler. Van kilimleri, Van balığı, Van Gölü, Van kedisi, Akdamar Adası, Van Kalesi gibi tarihi dokuyu görme imkanı buldular. Yaklaşık 10 ülkeden gençler geldi. İtalya, Portekiz, Litvanya, Estonya, Polonya, Yunanistan, Çekoslovakya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden gençler geldi” dedi.
“Van kedileriyle yüzmek isterdim” Proje çerçevesinden Polonya’dan Van’a gelen Pola Bany, Türkiye’yi çok beğendiğini söyledi.

Van kedilerinin çok sevecen olduğunu belirten Bany, Van Gölü’nde kedilerle yüzmek istediğini dile getirerek, “Türkiye'ye ilk defa geliyorum. Buradan çok memnun ayrılıyoruz. Arkadaşlarımla kedi evini görmekten çok mutlu olduk ve uzun süredir burayı görmeyi hedefliyorduk. İzin verirseler bir Van kedisini de evime götürmeyi istiyorum. Türkiye’de en çok yemeğini beğendim ve her kaybolduğumda bana yardımcı olan Van’ın insanını sevdim. Van kedilerinin çok arkadaş canlısı ve gözleri renkli olduğu için çok hoşuma gitti. Kedilerin göz renkleri özellikle dikkatimi çekti. Polonya’da yüzülecek çok yer olmadığı için Van Gölü’nde yüzmeyi çok isterdim. Van kedileri de yüzebildiği için özellikle kedilerle yüzmek istedim” diye konuştu.
İtalya’dan gelen Domenico Pallottade isimli öğrenci ise, Van'ı ve Türkiye’yi çok sevdiğini anlattı. Bir şehrin bu kadar güzel olacağını tahmin etmediğini ifade eden Pallottade, şunları söyledi: “Kendimde turizmciyim, ama Van’da böyle bir şey beklemiyordum. Eğlenceli ve bu güzel şehirde olmaktan çok mutlu oldum. Van insanının, Orta Asya kültürüne sahip insanlarla bir arada yaşamasını çok iyi buldum. Bu yüzden de Van'ı çok sevdim. Kedileri gördüğüm içinde çok mutlu oldum. Kedilerin bu kadar güzel ve özenle bakılması içinde ayrıca teşekkür etmek isterim.” “Van kedisinden özellikle bahsedeceğim” İtalya’ya gittiği zaman özellikle Van Gölü, Van Kalesi ve Van kedisinden bahsedeceğini sözlerine ekleyen Pallottade, “Van’da kesinlikle bir şeyler yapmak istiyorum. Van’a bir proje olsun veyahut bir gezi programı olsun, ilk önerim burası olacaktır. İtalya’ya gittiğim zaman Van Gölü’nden, kalesinden ve Van kedisinden özellikle bahsedeceğim. Bu noktada arkadaşlarıma da Van’a gelip görmelerini isteyeceğim” şeklinde konuştu.
(YLM-MSA-Y)
8 Mart 2018 Perşembe günü yayınlandı