Asırlık makineyle çekirdekten yağ çıkarıyor

ayçekirdeğin yağ üretme işlemi
Bild Ayçekirdeği Sağlıklı Yaşam Hayvan Irak 

-usta ile röp
-genel görrtüler

( BURSA )- Tarihe Meydan Okuyor BURSA

- İnegöl’e bağlı Kurşunlu mahallesinde asırlık makinelerle 40 yıldan bu yana organik Ayçiçeği Yağı üretimi yapan Sabri Sarıca, Bursa’da tek. 68 yaşındaki Sabri Sarıca’nın, el emeğiyle yaptığı organik ayçiçeği yağları tüketiciden büyük ilgi görüyor. Sabahın erken saatlerinde girdiği yağhanede tarih kokan makinelerle çekirdekten yağ çıkaran usta, geçimini bu işten kazanıyor. Müşterinin getirdiği çekirdekleri alıp 5 ayrı işlem sonucunda yağa dönüştüren usta, sağlıklı yaşamını ürettiği yağa bağlıyor. Türkiye genelinde endüstriyel sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte mahallelerdeki yağhanelerde kapılarına kilit vurmaya başladılar. İnegöl’e bağlı Kurşunlu mahallesinde ikamet eden yağ ustası, Bursa’da eski sistemle yağ üretimi yapan tek kişi olarak tarihe geçti. geçim kaynağı oldu 50 metrekarelik üretim tesisinde 40 yılı deviren 68 yaşındaki Sabri Sarıca, bu mesleği yıllar önce yapan kayın babasının yanında çalışan çırağın hastalanıp işe gelmemesiyle başladığını belirterek, “Çırak işe gelmeyince bende işi öğrendim. Yıllar sonra kayınbabam işi bana devretti. Ondan sonra bu meslek benim geçim kaynağım oldu” dedi.
48 ayrı bezden süzülüyor Ayçiçeği yağının üretiminden bahseden Sarıca, “Müşterimiz ürettiği ayçiçeklerini çuval sırtında getiriyor. Asırlık makinemde ayçekirdeklerini ayıklıyorum. Daha sonra ayçiçeklerini pişiriyoruz. Pişirmeyle birlikte ayçekirdeğinin özünü alıyoruz. Sonrasında pres yaparak ilk yağı çıkartıyorum. Çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek hazneye düşüyor ve yağ oluşuyor” diye konuştu.
sinemacılıktan yağcılığa 50 sene önce siyah-beyaz sinema işletmeciliği yaptığını aktaran Sarıca, sinemaların kapanmaya başlamasıyla beraber bu mesleğe adım attığını belirtti.
asırlık makine Eski sistem yağhanede asırlık makinelerin bulunduğunu belirten Sarıca, “Asırlık makineler zaman zaman bozuluyor, kendim tamir ediyorum. Tamir ede ede bu zamana kadar geldim” diye konuştu.
Yağ yapılmak üzere getirilen çekirdek özünün pres yapılmasının ardından hayvanlar için yemde üretildiğini bildiren Sarıca, “Presten kurtulan sıvı yağ oluyor. Kurtulamayan çekirdek özü ise Balık tutumu için kullanılan yem ve hayvanlar için küspe haline geliyor” ifadelerini kullandı. ölene kadar devam Müşterinin getirdiği çekirdeği yaklaşık yarım saatte yağa dönüştürdüğünü kaydeden Sarıca, “3 kilo çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor. Kilosu ise 7 lira” dedi.
Mesleğini çok sevdiğini söyleyen Sarıca, emekli olmasına rağmen bu işi ölene kadar yapmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi. (SB)
25 Nisan 2018 Çarşamba günü yayınlandı