'Arakanlıların kanı Avrupalılardan daha ucuz değil' - BRÜKSEL

"Arakanlıların kanı Avrupalılardan daha ucuz değil" - BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu'nun (AP) İngiliz Milletvekili Wajid Khan ile röportaj"Arakanlıların kanı Avrupalılarınkinden daha ucuz değil" - Avrupa Parlamentosunun İngiliz Milletvekili Khan: - "Arakan'da olanlar etnik temizliğin en açık örneğidir" - "Türk yardım kuruluşlarının Bangladeş'teki sığınmacı kamplarında son derece aktif olduğunu gördüm"BRÜKSEL (AA) - YUSUF HATİP - Avrupa Parlamentosunun (AP) İngiliz Milletvekili Wajid Khan, Arakan'da yaşananların "etnik temizliğin" en açık örneği olduğunu ve uluslararası toplumun buna duyarsız kalmaması gerektiğini belirterek, "Arakanlıların kanı, Avrupalılarınkinden daha ucuz değil." dedi.
Kısa süre önce Bangladeş'in Cox Bazar bölgesindeki Arakanlı mültecilerin kaldığı kampları ziyaret eden Khan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.Khan, insani krizin başladığı dönemden bu yana bir milyondan fazla sığınmacının Arakan'dan Bangladeş'e geçmek zorunda kaldığına işaret ederek "Cox's Bazar'da 27 bin yetim çocuk ve 60 bin hamile kadın hayatta kalma mücadelesi veriyor. Arakanlıların maruz kaldığı zulme şahitlik etmek son derece üzücü ve rahatsız edici bir durum." diye konuştu.
İnsani yardım kuruluşlarının bölgedeki faaliyetlerine dikkati çeken Khan, "Arakanlılara yardım etmek için bölgeye ilk intikal edenler arasından yer alan Türk yardım kuruluşlarının Bangladeş'teki kamplarında son derece aktif olduğunu gördüm." ifadelerini kullandı. - "Arakan'da olanlar 'etnik temizliğin' en açık örneğidir"Khan, Myanmar hükümeti ve ordusunun Arakanlılara yönelik katliamlarını "soykırım" olarak nitelendirerek "Arakan'da olanlar 'etnik temizliğin' en açık örneğidir. 21. yüzyılda bir devletin kendi halkını sadece Budist olmadığı ve Müslüman olduğu için katlettiğini görmek içler acısı." şeklinde konuştu.
Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin söz konusu katliamlardan sorumlu olduğuna dikkati çeken Khan, "Ruanda'da 1995'de yaşananlardan bu yana en büyük insanlık dramına şahit oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.İngiliz parlamenter, Arakan'da şu anki tablonun işkenceye maruz kalmış insanlar, tecavüz edilmiş kadınlar ve yakılmış köylerden oluştuğunu aktararak "Bu insanlık suçunun bir yaptırımı olması gerekiyor. Sorumluların, insanlığa karşı işledikleri suçlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi karşısına çıkarılmaları şart." ifadelerini kullandı. - "Arakanlıların kanı Avrupalılarınkinden daha ucuz değil"Uluslararası toplumun Myanmar'a "Arakanlılara yaptığınız zulüm yanınıza kar kalmayacak" mesajını vermesi gerektiğini vurgulayan Khan, "Doğrusu, dünya vatandaşı olarak burada hepimize vazife düşüyor. Özellikle Türk halkının buradaki emeğine dikkat çekmek istiyorum." dedi.
Dünyanın neresinde olursa olsun bir insanın zulme uğradığı görüldüğünde ayağa kalkılması gerektiğine işaret eden İngiliz parlamenter, "Arakanlıların kanı, Avrupalılarınkinden daha ucuz değil. Arakanlılar, insani yardımdan ziyade zulmün son bulmasını istiyor." şeklinde konuştu.
- "Bir baba olarak bu hikayeler beni gerçekten yaraladı"Khan, kamplarda dolaşırken üzücü insan hikayeleriyle karşılaştığını anlatarak "Bangladeş'teki sığınmacı kamplarına ulaşmak için 15 gün boyunca seyahat etmek zorunda kalan, ancak çocuklarını denizden geçerken kaybeden bir kadının hikayesi beni gerçekten üzdü. Sahillerde doğum yapmak zorunda kalan kadınlara ilişkin birçok hikaye duydum. Küçük çocukları olan bir baba olarak, bu hikayeler beni gerçekten yaraladı." diye konuştu.
Kampta 12 yaşında bir çocuğa geleceğe dair beklentilerini sorduğunu aktaran Khan, çocuğun "Geleceğim tam bir karanlık." yanıtını verdiğini söyledi.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlikBM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.
Sığınmacı İnsanlık Suçu İnsani Yardım Hamile Kadın İnsanlık Dramı 

22 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı