Ankara Mısır Büyükelçiliği Önünde Eylem

İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlumder ve İnsan Hakları Gündemi üyesi bir grup Mısır ' ın Ankara Büyükelçiliği önünde eylem yapıp katliamı protesto etti.İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlumder ve İnsan Hakları Gündemi Derneği Mısır Büyükelçiliği önünde ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı grup adına, İnsan Hakları Derneği Genel Sekreteri İsmail Boyraz okudu.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı John Kerry Mursi İnsan Hakları İnsan Hakları Derneği 


Boyraz, sözlerine Mısır ' da Mursi yönetiminin askeri darbe ile devrilmesi sonucu başlayan sivil gösterilere ateş açılması sonucu bugüne kadar yüzlerce insanın katledildiğini hatırlatarak başladı. Mısır ' da yaşanan katliam ' ın insanlığa karşı suç özelliği taşıdığını ifade eden Boyraz, Askeri darbe yaşanan bütün ülkelerde özgürlüklerin ayaklar altına alındığını, insan hakları ihlallerinin gerçekleştiğini kaydetti. Türkiye ' de yaşanan 1960 ve 1971 ve 12 Eylül Darbelerini hatırlatan Boyraz, “Türkiye bu duruma pek yabancı değildir. Geçmişte askeri darbeler yaşamış, başbakanı, bakanları ve onlarca genci darbelerde idam edilmiş bir ülkeyiz. Bu nedenle Mısır halkını en iyi anlayacak olan Türkiye halklarıdır. Darbeden ağır ihlaller yaşayan Türkiye halkları Mısır halkının da aynı acıları çekmesini istememekte ve darbe yönetiminin bir an önce yönetimi seçilmiş sivillere bırakmasını istemektedir” dedi.

Türkiye ve dünyadaki darbelerin bizzat ABD tarafından desteklenmiş ve ABD tarafından “bizim çocuklar yaptı” şeklinde değerlendirildiğini belirten Boyraz, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ' nin “Mısır ordusu demokrasiyi inşa ediyor” diyerek ABD ' nin darbeyi açıkça desteklediğini ortaya koyduğunu söyledi. Boyraz açıklamalarına şöyle devam etti:

“ABD dahil birçok ülke darbeyi kerhen kınamaktadır. Son katliam sonrası John Kerry sadece ' Mısır yönetimi bizi kandırdı ' açıklamasını yapmıştır. Mısır ' daki darbeyle darbecilerin halka demokrasi ve özgürlük yerine kan, gözyaşı ve acı getirdiği bir kez daha anlaşılmıştır. Haksız yönetimlere karşı direnmek bütün dünya halkları için bir haktır. Mısır ' daki katliamın sorumluları derhal görevden el çektirilmeli ve yargılanmalıdır.

16 Ağustos 2013 Cuma günü yayınlandı