Anadolu Üniversitesi “Çocukların Matematik Atölyesi” ile “Seramik Atölyesi” açıldı

Açılışlardan detay görüntü
Matematik Açılış Töreni Fen Bilimleri Kullar Öğrenciler 

-Atölyeler hakkında bilgiler verilmesi
-Rektör Gündoğan'ın konuşması
-Detay görüntüler

( ESKİŞEHİR ) ESKİŞEHİR

- Anadolu Üniversitesi çocukların matematiksel bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan “Çocukların Matematik Atölyesi”nin yanı sıra “Seramik Atölyesi”nin açılışları, düzenlenen törenlerle gerçekleştirildi.
Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenlere Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal'ın yanı sıra diğer ilgililer katıldı.
İlk olarak merkezlerle ilgili bilgilerin verildiği açılışta konuşan Çocukların Matematik Atölyesi Sorumlusu Doç. Dr. Serap Erdoğan, Anadolu Okulöncesi Matematik (ANOMAT) Beceri Ölçeği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Erdoğan, "Ülkemizde, özellikle matematik okur-yazarlığına yönelik yapılacak işlerin başında yapılacak ölçeğin çok önemli bir görevi olabileceğini biz ekip olarak düşünmeye başladık. Bu matematik okur-yazarlığı konusunda ülkemizde özellikle dezavantajlı gruplar dediğimiz yoksul çocuklar en başta olmak üzere matematik becerilerini tespit etmeye yönelik çalışmaların sınırlı olduğu dikkatimizi çekti. Ailelerin de bu konuda bilinçlenmesi konusunda da bizim düşüncelerimizi şekillendirmeye başladı.
Matematik okur-yazarlığı dediğimiz, ülkemizde en yoksulundan en zenginine kadar tüm süreçteki çocukların matematik becerilerini tespit etmeye götürmesi gerekiyor. Ülkeler zaten bunun için ciddi mücadeleler veriyorlar. Matematik okur-yazarlığı eğer iyiyse okul öncesi dönemden itibaren başlayan, bütün yaşlara ve bütün hayatına etkileyen bir süreçle sizi karşılamakta" dedi.
Seramik Atölyesi Sorumlusu Doç. Ensar Taçyıldız ise seramiğin tanımını yaparak başladığı konuşmasında atölyede neler bulunduğunu anlattı. Taçyıldız, yaklaşık 20 kişilik kapasiteli atölyede 2 adet fırın, 10 adet şekillendirme turneti, 1 adet 280 litre kapasiteli elektrikli fırın, 1 adet 103 litre kapasiteli redüksüyonlu pişirme fırını, çeşitli seramik çamurları, sır ve boyaların mevcut olduğunu söyledi.

"Ülkemizin kanayan yaralarından matematik öğretimini daha canlı ve bilimsel temellere dayandıracağız" Açılışta konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise, matematik atölyesiyle ilgili "Bu iki atölyemizin de açılmasıyla aslında Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’ni ne kadar çok istediğimizi ve bu merkezin amaçlarına ulaşması için ne kadar güzel çalışmalar yapıldığını bir kez daha anlayarak çok mutlu oldum. Merkezimizin temel amacı özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilime ve sanata yönlendirmektir. Ben bu atölyelerimizin açılışlarıyla da amaçlarımıza biraz daha yaklaştığımızı düşünüyorum. Özellikle matematik konusunda ülkemizde ne kadar büyük bir korku olduğunu biliyoruz. Her PISA sonuçları açıklandığında matematik öğretimi konusunda Türkiye nerede diye bakıyoruz ve maalesef üzülüyoruz. Tabi üniversitelerin bu konuda mutlaka yapması gerekenler var ki Anadolu Üniversitesi de Eğitim Fakültesinin de çabalarıyla bir ölçek geliştirdi. Biliyorsunuz biz iki yıl önce de Türkiye’nin ilk yerli zekâ ölçeğini geliştirdik. ASIS, Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirildi ve şu anda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda üniversitemizin ürettiği bir ölçek kullanılıyor. İnşallah matematik konusunda da ayrıca bir ölçek geliştirmiş olacağız ve bu noktada da ülkemizin yine kanayan yaralarından biri olan matematik öğretimini daha canlı daha bilimsel temellere dayalı hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. "Bazı insanların sosyal zekâsı, sanat zekâsı da kuvvetlidir" Seramik Atölyesi hakkındaki düşüncülerini de dile getiren Rektör Gündoğan, "Burası sadece bilim değil aynı zamanda bir sanat merkezi. Hocalarımız burada çok güzel bir seramik atölyesi kurdu. Her çocuğun fen bilimlerine ya da matematiği ilgisi olmayabilir. Bazı insanların sosyal zekâsı, sanat zekâsı da kuvvetlidir. Dolayısıyla erken yaşlarda insanlarda var olan bu yetenekleri fark edip onları geliştirmeye yönelik uygulamalar yapmak gerekiyor. Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezimizde bundan sonra da atölye çalışmalarımız devam edecek. Bu atölyelerin hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçen hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Rektör Gündoğan ve beraberindekiler, açılış töreninin ardından atölyeleri gezerken özellikle matematik atölyesinde çocuklarla sohbetler etti. (KA
20 Aralık 2017 Çarşamba günü yayınlandı