Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Düzce’de

Akil Heyeti Karadeniz Bölgesi Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, “terör sorunu ilişkin sorunları konuşurken aynı zamanda hassas olduğumuz bazı hususlar var. Hiçbir zaman hesaplaşma mantığı ile hareket etmemiz lazım” dedi.
Şemsi Bayraktar Karadeniz Türk Bayrağı 


Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti, çalışmalarına ilk olarak Düzce'de başladı. Pelemir Otel ' de yoğun bir katılımla yapılan toplantının açılış konuşmasını Karadeniz Bölgesi Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez yaptı.

Hakyemez, Karadeniz bölgesinde bölge halkının nabzını tutmak, bildiklerini anlatmak, bölge halkının süreç ile ilgili düşüncelerini almak, bölge halkının süreç ile ilgili endişelerini dinlemek ve bunları rapor etmek üzere oluşturulmuş olan bir heyet olduklarını söyledi.

Hakyemez, “Bu heyette birbirinden farklı insanlar var. 9 kişilik bir heyetiz. Karadeniz bölgesinde çalışacağız. 2 aylık süre içindi ve bu süre içinde Karadeniz bölgesinde ki tüm dinamikleri ziyaret edeceğiz. Bilindiği üzere bu sürece çözüm süreci adı veriliyor. Ve çözüm sürece gerçekten Türkiye ' nin her yönüyle kanayan bir yarası. O sorunu çözmek için oluşturulmuş olan bir süreç. 30 yıldır süre boyunca bir terör sorunu ile karşı karşıyayız. Bu terör sorunu Türkiye ' ye çok pahalıya mal oluyor. Bu süreç ekonomik açıdan ciddi maliyetler doğurduğu gibi aynı zamanda insanı açıdan, toplumsal açıdan çok ciddi problemleri gündeme getiriyor. Onun için hükümet kendisine göre bir çözüm süreci başlattı. Bu bir cesarettir. Bunu hükümet başlattı fakat aynı zamanda sivil toplum boyutunda anlatılması değerlendirilmesi aynı zamanda desteklenmesi gerekmektedir. Biz bu süreçte bütün Türkiye olarak çok dikkatli olmak durumundayız. Çünkü terör sorunu ilişkin sorunları konuşurken aynı zamanda hassas olduğumuz bazı hususlar var. Devletin bölünmez bütünlüğü, verdiğimiz şehitler ve benzeri hususlar. Bu nedenle burada hiçbir zaman, hesaplaşma mantığıyla hareket etmemek gerekiyor. Bu benim şahsi düşüncem. Hesaplaşma mantığıyla hareket ettiğimiz zaman, bu sürecin başarıya ulaşma ihtimali zayıflar. O nedenle daha farklı bir şekilde yaklaşmak gerekiyor. Akan kanın durması, terörün sonlanması, sorunların siyaset yoluyla konuşulması ve sorunların siyaset yoluyla çözüm aranması meselesidir. Türkiye ' nin birçok sorunu var terör sorunda bunlardan bir tanesidir. Hükümetin bu cesaretli adımı önem arz etmektedir ' dedi.

Heyette bulunan Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar ise, ”Bu milletin arasına sokulmak istenen fitne bir daha yeşermesin diye burada olduğumuzu söyleyebilirim. Türk milleti bölünmesin diye burada olduğumuzu söyleyebilirim. Bu göklerde dalgalanan Türk Bayrağı bu ülkenin her yerinde dalgalansın diye, bu topraklarda yaşayanların çerkesin, gürcünün, kürdün, Türkün tek bir millet olarak ayrımcılık yapan fitne fesadı yok ederek huzur ve refah içinde yaşamasını için Türkiye ' nin ortak vatan olduğu için buradayız. En önemlisi sizlerin ne düşündüğünü ne istediğinizi öğrenmek için buradayız bizler sizlerin mektubunu ilgililere götürecek olan diyalog gurubuyuz” diye konuştu.
Bendevi Palandöken, ise “Burada gerçek bir mozaik var. Kardeşlik huzur, güven var. Karadeniz uşağı silahı çok sever ama bu silahı hayrına kullanır. O Silahı kendisi üretir bir başkasına atmaz kendisi o silahı ile halaylar çeker. Böyle bir bölgenin geçmişine baktığımızda kardeşliğin ve dünyanın her yerinde iş ve aş sahibi olduğunu görebiliyoruz. Bu barış süreci inşallah insanları mutlu eder. Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olarak şunu söyleyebilirim. Ülkedeki huzur ve barışın sağlanması birbirimizle aynı düşüncelere sahip olmamızı rağmen farklı bir sentezi oluşturmamızdan kaynaklanan o kendi bildiklerimizle başkaları ile sohbet edilebilecek nitelikli bir şeklin oluşması için buradayız. Biz siyasi bir parti ile bağı olmayan kamu kurum niteliğindeki meslek grubunun başkanlarıyız ülkede gerçektende sorunların odağında olan insanlar olarak fikirlerinizi almaya geldik. Hepinize sorsak ortak soru bu ülkede şiddet kan dursun mu? hep bir ağızdan söyleyeceğimiz şey ' evet ' dursun olur. Ben milletini, bayrağını, bölünmez bütünlüğünü ve ülkemizdeki en büyük özellik olarak birlik ve kardeşlik grubunu temsil eden bir kesimin temsilcisiyim. Bu süreç ülkemiz için hayırlı olacaktır. Düşüncelerinizi açık söylemeniz lazım. Biz sizlerle köprü görevi görüyoruz. Bu süreç ülkemize hayırlara vesile olmanızı diliyorum” dedi.

Oral Çalışlar ise “Ben bu yeni görevimi bu işi çözmek Türkiye ' ye uluslararası alanda etkili bir alana getirmek isteyen siyasiyi iradeye destek vermek gerektiğini düşünüyorum. Hepimiz bu gayretle bir yerlere ulaşabiliriz. Bu süreçte endişeler, soru işaretleri var. 30 yıllık bir savaşta soru işaretlerinin olmaması mümkün mü? Binlerce insan işinden gücünden olmuş böyle bir tarihsel tecrübenin sonucunda bir şeyi çözmeye çalıyor Türkiye. Zor bir iş ancak bu zorluğu kararlı bir irade ile üstesinden gelmek mümkün” dedi.

Yıldıray Oğur, ise “Düzce Türkiye ' ye çok iyi bir örnek. Buradan başlamamızsın önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Çözüm süreci başladığından beri 81 gündür Türkiye ' de hiçbir genç ölmedi. Bence esas olan budur. Bizim bundan sonra bu süreçte elde edeceğimiz en net sonuçtur” dedi.

Fatma Benli, şehit haberleri ile acı çekmek istemediğini belirterek “Bundan sonra acı çekmek istemiyorum. İnsanlarımızın aynı acıyı hissetmelerini istemiyorum. Çatışma sadece ayrıştırmayı getirir. Sadeci bizi birbirimizden ayırıyor biz Türkiye olarak bunu hak etmiyoruz, güçlü Türkiye olarak hep beraber çabalayarak bu sorunu çözmek zorundayız” dedi.
Akil insanlar heyetinin ardından salonu dolduran STK başkanları soru sordular.
15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı