'Akdeniz Bölgesi'nde Orman Yangın Yönetimi Uluslararası Çalıştayı'- ANTALYA
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile ABD işbirliğince Beldibinde düzenlenen çalıştaya, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Temur, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, ABD Orman Genel Müdürlüğünden Natasha Marhaw, bölge müdürleri, Fransa, Fas ve Lübnan'dan temsilciler ile akademisyenler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan OGM Yardımcısı Temur, Akdeniz Bölgesi'nin orman yangınlarının çok sık yaşandığı bir bölge olduğunu belirterek, Türkiye'deki ormanların yarısının yangın tehdidi altında olduğunu söyledi.
Yaz aylarında Türkiye'nin orman yangınlarına karşı teyakkuz halinde olduğunu ifade eden Temur, yangınlara havadan ve karadan müdahale ettiklerini hatırlattı. Geçen senenin orman yangınları açısından çok riskli geçtiğine değinen Temur, "Çok sayıda orman yangını çıktı. Bunlarla mücadele etmeye çalıştık. Çok fazla zarar olmadan bu yangınların önüne geçtik." dedi.
- "2018 yılı orman yangınları açısından sıkıntılı"Temur, "Meterolojik verilere göre bu yıl orman yangınları sıkıntılı geçecek. Çok sayıda orman yangını çıkacağı ve bu yangınların çok çetin olacağı görünüyor. Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı. Bu yangınlar için Lübnan, Fransa, Fas ve ABD'den gelen yetkililerle görüş alışverişinde bulunacağız." bilgisini aktardı.Türkiye'de iki tane yangın eğitim merkezi olduğunu hatırlatan Temur, bunlardan birinin Antalya diğerinin de İzmir'de olduğunu dile getirdi. Temur, Antalya 'daki merkezde şu ana kadar 14 ülkeden 139 kişiye eğitim verdiklerini ifade ederek bunlar arasında Afrika, Ukrayna, Orta Asya, Balkan ülkelerinin bulunduğunu belirtti.
Orman yangını işçilerinin çalıştırılması sisteminde sorun olduğunu kaydeden Temur, "En büyük problemimiz, yangın işçilerini çalıştırma sistemi. Bu sistem ABD, İspanya, Fransa, İngiltere, Portekiz'de nasıl yapılıyor? Bunları bölge müdürlerimizle konuşacağız. Daha önce bu işçileri çalıştırıp yangınlara müdahale edebiliyorduk. Bundan sonra bunu yapabilecek miyiz, yoksa yapamayacak mıyız? Buna karar vermemiz gerekiyor. Çünkü ülkemizde bir çalışma mevzuatı var. Buna uymak zorundayız." dedi.
Temur, yangınla mücadele işinin maliyetinin yüksek olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:"Yangınla mücadele etmek maliyetli bir iş. İki sene önce bunun analizini yaptık. İki sene önce 1 hektar orman yangını ile mücadelenin maliyeti 55 bin liraydı. Bence bu çalıştayda bunları konuşmamız gerekiyor. Yüksek bir maliyet. Yangınlara yıllardır klasik şekilde müdahale ediyoruz. Hızlı şekilde çoğalıp havadan ve karadan müdahale ediyoruz. Dünyada bu sistem nasılsa artık bizim de ona uymamız gerekiyor. Yeni bir şeyler geliştirmemiz gerekiyor. Adamın biri gelip her tarafa yangın söndürme hattı döşeyelim diyor. Biz fabrika değiliz. Bizim 12 milyon hektar ormanlık alanımız var. Bu alanın her tarafına boru hattı çekemeyiz." - "Yanan alanları ağaçlandırıyoruz"Yanan orman alanlarını yeniden ağaçlandırdıklarını vurgulayan Temur, "Birileri yanan yerleri daha sonra bırakıp başkalarına peşkeş çektiğimizi sanıyor. Bu böyle değil. Oraları yeniden ormanlık alana çeviriyoruz. Bunu insanlara anlatmamız lazım. Bu konuda eksiğimiz var. Mevzuata göre yanan alanları yeniden ağaçlandırmamız gerekiyor. Biz bu yanan alanları başka bir amaç için kullanmıyoruz." diye konuştu.
Temur, sadece Türkiye'deki orman yangınlarına müdahalede bulunmadıklarını, Türkiye'nin komşu ülkelerinde çıkan yangınlara da müdahale ettiklerini sözlerine ekledi. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ise iklim değişiklerinden dolayı orman yangınları ile mücadelenin önemli hale geldiğini belirterek, ABD'den gelen heyet ile yaptıkları eğitimler hakkında istişarelerde bulunduklarını kaydetti.
Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınları ile Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın da orman yangınları ile mücadele konusuyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.Çalıştay 19 Ocak Cuma günü sona erecek.
Alışveriş Orman Yangınları Eğitim Merkezi Boru Hattı Orman Yangını
17 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı