Afganistan'da 2 yılda hazırlanan Kur'an-ı Kerim ziyarete açıldı - KABİL

- Firoz Koh Enstitüsü'nden görüntüler - Kur'an - ı Kerim'den detaylar - Enstitüde yer alan diğer hat eserlerinden görüntülerAfganistan'da 2 yılda hazırlanan Kur'an - ı Kerim ziyarete açıldı - Hat ustası Muhammed Tamim Sahibzadeh: - "39 hat sanatçısının tam 2 sene üzerinde çalıştığı, yapımında lapis, bronz ve altın gibi kıymetli elementlerden yararlanılan Kur'an - ı Kerim'in kapağı da keçi derisinden hazırlandı"KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistanlı hat sanatçılarının 2 yılda hazırladığı, sayfalarında ipek ve altın tozu kullanılan Kur'an - ı Kerim, ramazan ayı münasebetiyle ziyarete açıldı.Dünyada çok az bulunan ipek Kur'an - ı Kerim, başkent Kabil 'deki Firoz Koh Enstitüsünde sergileniyor.Kur'an - ı Kerim projesini yürüten hat ustası Muhammed Tamim Sahibzadeh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an - ı Kerim'in ipek sayfalarına özel bir çalışma yapmanın zor ve zevkli olduğunu söyledi.

Bu eşsiz Kur'an - ı Kerim'in her sayfasındaki tezhip çalışmalarının hazırlanmasının bir hafta zaman aldığını ifade eden Sahibzadeh, Kur'an - ı Kerim'in nesih hat türünde yazıldığını belirtti.
- İpek sayfalarına pisilyum bitkisinin tozu işlendiSahibzadeh, ''Kur'an - ı Kerim'in ipek kumaş sayfalarına yazıyı yazdığımız boyanın arka sayfaya geçmemesi için pisilyum bitkisinin tozunu kullandık." dedi.
Ağırlığı 8,6 kilogramı bulan Kur'an - ı Kerim'in 610 sayfadan oluştuğunu dile getiren Sahibzadeh, Kur'an - ı Kerim'in sayfalarında 15. ve 16. yüzyıla ait desenlerin kullanıldığını kaydetti.
Sahibzadeh, ayetlerin ipek sayfalar üzerine yazıldığı Kur'an'ı Kerim için 305 metre ipek kumaş kullanıldığını aktardı.İpek Kur'an - ı Kerim ile İslam ve hat sanatının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini ifade eden Sahibzadeh, ''39 hat sanatçısının tam 2 sene üzerinde çalıştığı, yapımında lapis, bronz ve altın gibi kıymetli elementlerden yararlanılan Kur'an - ı Kerim'in kapağı da keçi derisinden hazırlandı." diye konuştu.
- Firoz Koh Enstitüsünde birçok alanda eğitim veriyorFiroz Koh Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmad Cavid Paya, enstitünün kurulduğu 2006'dan bu yana çok önemli işlere imza attığını söyledi.

Altı bölümde öğrencilere eğitim verildiğini belirten Paya, hat, minyatür, seramik, marangozluk, kuyumculuk ve ağaç oymacılığı alanlarında öğrenci yetiştirdiklerini anlattı.Paya, şu ana kadar 500 öğrenciyi meslek sahibi yaparak mezun ettiklerini sözlerine ekledi.
Ramazan Ayı Minyatür Başkent Hat Sanatı Öğrenciler 

11 Mayıs 2019 Cumartesi günü yayınlandı