Adıyaman'da Ahilik Haftası kutlandı

- Demokrasi Parkında düzenlenen Ahilik Haftası etkinliği - İstiklal marşı okunması - Vali Nurullah Naci Kalkancı'nın konuşması - Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay ile konuşması - Halk Eğitim Merkezi tiyatro ekibinin gösterisi - Yılın ahisi ödülünün verilmesiAhilik Haftası kutlamaları - Ahilik Haftası Adıyaman ve Kilis'te çeşitli etkinliklerle kutlandıADIYAMAN (AA) - Ahilik Haftası Adıyaman ve Kilis'te çeşitli etkinliklerle kutlandı.Vali Nurullah Naci Kalkancı, Demokrasi Parkı içerisinde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Ahilik Haftası'nın geleneksel olarak eylül ayının 3'üncü haftasında kutlandığını söyledi.

Ahilikte Selçuklu'ya kadar uzanan bir gelenekten bahsedildiğini ifade eden Kalkancı, şunları belirtti:"Rahmetli tasavvufumuz Ahmet Yesevi'nin yetiştirdiği dervişler, Anadolu'ya veya batıya doğru fetihlerde en büyük rolü oynamıştır. Bunlar gittikleri yörelerdeki insanları, savaşla gelen kendi insanlarını örgütleyerek, teşkilatlandırarak devletinin temellerini askeri manada değilse bile hem siyasi manada hem iktisadi manada rol oynamışlardır. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda en önemli rolü oynayan ise Ahi Evran teşkilatıdır."Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay da haftaya ilişkin bilgiler verdi.Konuşmalarının ardından Halk Eğitim Merkezi tiyatro ekibince ahilikteki şed kuşatma töreni sahnelendi.Vali Nurullah Naci Kalkancı, yılın ahisi Faruk Gündoğan'a kalafatı giydirerek, cumhuriyet altını hediye etti.Programa katılan vatandaşlara etli pilav ikramı yapıldı. - KilisKilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, ahiliğin ticarette dürüstlüğü, mesleki faaliyetlerde kendi kendini denetlemeyi öngördüğünü belirtti.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 624 yıl hüküm sürmesinde ahiliğin sağlam bir zemin oluşturmasının tartışma kabul etmez bir gerçek olduğunu ifade eden Celkanlı, "Bugün de aynı anlayış ve felsefe geçerliliğini korumaktadır. Ülkemizin hedefi yeni yüzyıla kalkınmış bir ülke olarak girmek ve dünyanın belli başlı sanayileşmiş ülkeleri arasında yer almaktır." diye konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Memiler de ahiliğin toplumsal kimlik açısından daima ebediyete kadar sahiplenilmesi gereken bir yaşam biçimi olduğunu dile getirdi.Program katılımcılara lokma tatlısı ikramıyla sona erdi.Etkinliğe Kilis Vali Vekili Murat Sarı, Belediye Başkan Vekili Ahmet Polat, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet İstiklal Marşı Cumhuriyet Altını Kalafat Tasavvuf 

18 Eylül 2018 Salı günü yayınlandı