Adilcevaz’da bulunan mikrobiyalitler koruma altına alınacak

Mikrobiyalitlerin bulunduğu alanda inceleme
Dera Naat Gesi Allah Basın Mensupları 

-Mikrobiyalit alanından genel görüntüler
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş’un açıklaması
-Orman ve Su İşleri Van Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk’ün açıklaması
-Cumali Birol’un açıklaması

( BİTLİS - HD) BİTLİS

- Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan ve boyları 10 metreyi aşan karadaki mikrobiyalit alanlarının korunması ve eko turizme kazandırılması için ilk adım atıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk, dalgıç Cumali Birol ve Girişim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi Gökhan Dilmen, Van Gölü sahiline yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan Adilcevaz'ın Cevizli Mahallesi'ndeki Kazma Deresi bölgesinde incelemelerde bulundu. Mikrobiyalit alanı hakkında Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürü Mustafa Şentürk’ü bilgilendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, mikrobiyalit alanının koruma altına alınarak, buraya yürüyüş yolları yapılması gerektiğini söyledi.

“Geçmiş ile ilgili önemli sırlar saklıyor”Mustafa Akkuş, bölgedeki mikrobiyalitlerin yaklaşık 10 bin yıllık olduğunu ifade ederek, “Adilcevaz sadece güzelliğiyle değil, sahip olduğu doğa harikasıyla da Van Gölü havzasının en önemli yerlerinden birisidir. Yaklaşık 1,5 ay önce Cumali Birol’un bize haber vermesiyle bu bölgeye geldik ve bu bölgedeki mikrobiyalit alanları tespit ettik. Mikrobiyalit alanlar Van Gölü’nün oluşumu ile ilgili bilgileri içeren çok önemli alanlardır. Buradaki alanlar geçmiş ile ilgili birçok iz ve sırrı içerisinde saklıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk ile birlikte burada neler yapabiliriz diye incelemeye geldik. Biz inanıyoruz ki buraları gerektiği gibi koruyup ve tanıtımını yaparsak, buraya binlerce insanın geleceği kanaatindeyiz. İnşallah yapılacak olan çalışmalarla doğa harikası bu mikrobiyalitleri koruma altına alarak bölgenin eko turizmine kazandıracağız” dedi.
“Bu alanlar koruma altına alınacak”Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk ise, mikrobiyalit alanlarının koruma altına alınması için çalışma başlatacaklarını ifade ederek, “Bu bölgeyi cazibe merkezi haline getirebilmek için çok yoğun çalışmalar yapmaktayız. Bir tarafta Malazgirt Meydan Muharebesi, diğer tarafta Ahlat Selçuklu Mezarlıkları ve Nemrut Kalderasının yanı sıra bugünde Adilcevaz’daki mikrobiyalit alanlarını gelip gördük. Buradaki doğal güzelliklerin gelecek nesillere aktarılması için ciddi bir çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyim. Bölgemizin cazibe merkezine önemli bir katkı sağlayacak olan mikrobiyalit alanlarının Milli Parklar Kanunu kapsamında tabiat anıtı dediğimiz ve sadece mutlak koruma alanı olarak belirlenen bir statü verilmesine uygun alanlar olduğunu gördük. Nasip olursa bu çalışmamızı hızlı bir şekilde yapacağız. Hem karadaki, hem de Van Gölü içerisindeki mikrobiyalit alanları birleştirerek ciddi çalışmalar yapacağız. İnşallah yapacağımız çalışmalar sayesinde bölgemize ciddi manada katkı sağlanmış olacak” diye konuştu.
“Mikrobiyalit alanlarına zarar vermeyelim”İlçedeki mikrobiyalit alanların tespit edilmesinde önemli bir rol üstlenen dalgıç Cumali Birol ise, mikrobiyalitlerin korunması için herkese önemli görevler düştüğünü ifade ederek, “İlçemizdeki mikrobiyalit alanların ne kadar önemli olduğunu gün geçtikçe fark ediyoruz. Buranın Adilcevaz için önemli bir alan olacağına inanıyoruz ve burayı inşallah turizme kazandıracağız. Burası turizm açısından gerçek anlamda bir değer taşıyor ve bu değer sayesinde inşallah Adilcevaz hak ettiği yere gelecek. Ayrıca buradaki mikrobiyalitlere zarar verildiğine dair duyumlar aldık ve gelip gördük ki bazı bölümlerde hazine arandığını ve bazı alanlara zarar verildiğini gördük. Vatandaşlarımıza bu konuda bir çağrıda bulunuyorum. Lütfen bunu yapmayalım, bu alanlara zarar vermeyelim. Burası gerçek anlamda Adilcevaz’ımıza bir değer ve katkı sağlayacaktır. Hep birlikte bu alanlara sahip çıkmalıyız. Belki bugün olmayacak fakat birkaç yıl sonra bu alanlar gençlerimize ve ilçemize ciddi manada katkılar sağlayacak. Bu çalışmalarımızda bizlere destek veren Bitlis AFAD Müdürlüğüne, Girişim, Kültür ve Yardımlaşma Derneğine, Tatvan Deniz Polisi ekiplerine ve basın mensuplarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

19 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı