950 yıllık aşıklık geleneğine bir asırlık aşık davet edildi

AŞIK İBRAHİM KARA'NIN KATILIMCILARA HİKAYELERİ VE ŞİİRLERİ
Televizyon Bağımlılık Farkındalık Öğretmen Öğrenciler 

-AŞIK İBRAHİM KARA'NIN BASINDA ÇIKAN GÖRÜNTÜLERİ
-AŞIK İBRAHİM KARA PROGRAM YAPIŞI
-OKULUN 2 ÖĞRENCİSİ İLE RÖPORTAJ
-AŞIK KARA İLE RÖPORTAJ
-TARİH ÖĞRETMENİ DENİZ TİRELİ İLE RÖPORTAJ
-BAYAN VATANDAŞ İLE RÖPORTAJ
-OKULUN ÖĞRETMENLERİ İLE RÖPORTAJ
-İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ERKAN EVRAN RÖPORTAJ
-GENEL GÖRÜNTÜLER VE DETAYLAR

( ARTVİN )- Anadolu'nun kültürü ve unutulmayacak gelenekleri Artvin’in Şavşat İlçesi Anadolu Lisesi tarafından yaşatıldı ARTVİN

- Anadolu'nun kültürü ve unutulmayacak gelenekleri Artvin’in Şavşat İlçesi Anadolu Lisesi tarafından yaşatıldı. Şavşat Anadolu Lisesi tarih Bölümü öğretmeni Deniz Tireli ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Aşıklık geleneğini yaşatma” etkinliği Artvin’in Şavşat İlçesi Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Evran, Milli Eğitim Şube Müdürleri Fatih Bilici ve Soner Gögarçin, Belediye yazı İşleri Müdürü Filiz Özcan, 96 yaşındaki Şavşatlı Aşık İbrahim Kara, Anadolu Lisesi Müdürü Selahattin İşçi, diğer okul müdürleri Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinliğin sunuculuğunu okulun öğrencileri yaptı. Türkiye’de yaşayan en yaşlı aşık olarak bilinen 96 yaşındaki Şavşatlı Aşık İbrahim Kara’nın hayatını okulun öğrencileri okunduktan sonra, aşık İbrahim Kara’nın görüntüleri dev ekranda izlettirildi. Daha sonra sahneye davet edilen aşık İbrahim Kara, bazen nasihat veren, bazen güldüren, bazen de düşündüren hikayeleri ve kendi yazmış olduğu şiir ve besteleri ile katılımcılara güzel dakikalar yaşattı. Program bitiminde Şavşat Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Selahattin İşçi Aşık İbrahim Kara’ya Atatürk portresi hediye etti. Aşıklık geleneğinin yaşatılması etkinliğine katılan İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Evran yapmış olduğu açıklamada, öğretmen ve öğrencilerinin böylesine önemli bir konuyu işlemiş olmalarından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Evran “Anadolu’nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin de önemli bir ifadesi olan Âşıklık geleneği; yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır. Kendine özgü geleneği ve icrası olan âşıklık geleneğinin en önemli niteliği, döneminin yaşayış ve hayata bakış tarzını, etik ve estetik değerlerini yansıtarak geniş halk kitlelerine hitap edebilmesidir. Bu gelenek öğrencilerimizin televizyon ve internet bağımlılıklarından uzak tutmak için bir farkındalık sağlamış oldu. Yapılan etkinlik kalbe hitap edince daha değerli oluyor. İlçemizin çok önemli bir değeri olan Aşık İbrahim Kara, öğrencilerimizin kalbine hitap etikti programı sonuna kadar ilgiyle takip ettiler. Bir asırlık yaşına rağmen hafızası oldukça kuvvetli olan ve hiçbir not eline almadan çok sayıda hikaye ve şiiri ezberinde okuması çok önemliydi. Ben bu etkiliği hazırlayan ve izlemeye gelen herekse ayrıca da Aşık İbrahim Kara’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.
Okul Müdürü Selahattin İşçi de yapmış olduğu açıklamada “Geçmişte köy evlerinde ilgiyle izlediğimiz Aşıklarımızı artık günümüzde izleyemiyoruz. İlçemizde ve hatta ülke genelinde en yaşlı bir Aşık olan Aşık İbrahim Kara’yı öğretmen ve öğrencilerimizin davet ederek. Böylesine anlamlı bir etkinlik düzenledikleri için kendilerine çok teşekkür diyorum. Geleneğe uygun bir biçimde şiir söyleyebilen, karşılıklı atışma yapabilen, hikâye anlatabilen ve icralarını çoğunlukla saz eşliğinde gerçekleştiren, kendine has üslubu ile 96 yaşındaki Aşık İbrahim Kara'nın da teşrifleri bize bütün katılımcılara ve öğrencilerimize hem anlamlı hem de güzel dakikalar yaşattı. Öğrencilerimizde aşıklık geleneğinin kökenini öğrendiler. Ayrıca beklide hayatlarında ilk defa bir Aşık dinleme ve fikirlerinden yararlanma imkanı bulmuş oldular" diye konuştu.
Program sonrası Aşık Kara yapmış olduğu açıklamada mutluluğunu dile getirdi. Kara “Ben zannediyordum ki benim sahibim yoktu. Benimde sahibim varmış. Bizi geleceğe taşıyan Şavşat Anadolu Lisesi Öğretmen ve öğrencileri ayrıca Tarih Bölümü öğretmen ve öğrencileri beni hatırladılar. Sadece hatırlamakla kalmayıp geleceğe taşımak için de bu etkinliği hazırlamışlar. Çok duygulandım. Bu gelenek bizim olduğu gibi Anadolu kültürü içerisinde de çok önemli bir yeri vardır. Bugün evime çok huzurlu gidiyorum. Yıllar sonra ilk defa böylesine büyük bir kalabalığa hikayelerimi şiirlerimi okuma ve anlatma imkanı buldum. Tarihimiz ceddimiz yaşadığı sürece bu gelenekte yaşamalı ve yaşatılmalıdır. Şavşat Anadolu Lisesinin öğretmeninden öğrencisine herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (HFD-ÖS-Y)
22 Aralık 2017 Cuma günü yayınlandı