8 bin 300 yıllık sorun tarih oluyor

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın açıklaması
Arıtma Tesisi Kanalizasyon Biyoloji 

-Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapılacağı arazi
-Genel ve detaylar

( EDİRNE )- Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin yer teslimi yapıldı EDİRNE

- Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin yer teslimi, tesisin yapılacağı alanda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İller Bankası ve yüklenici firma temsilcilerinin katımıyla gerçekleştirildi.
Edirne Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde sona gelindi. Meriç Nehri kenarındaki Topsöğüt mevkiinde 64 bin metrekarelik alana inşa edilecek tesisin ihalesinin İller Bankası tarafından yapılmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekipleri, İller Bankası temsilcileri ve yüklenici firma sahiplerinin katılımıyla yer teslimi yapıldı. Şehrin 2050 yılındaki yerleşim ve nüfus yapısı baz alınarak hazırlanacak olan Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatı ihalesi, 5 Ekim 2017 tarihinde Ankara'da İller Bankası Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilmişti. "8 bin 300 yıllık sorun çözülecek" Edirne’nin evsel ve kanalizasyon atık arıtma tesisi olmayan nadir iller arasında olduğunu hatırlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “08 Ocak 2018’deyiz. Yani 08 Ocak 2020’de Edirne’nin 8 bin 300 yıldır Meriç Nehri’ne akan evsel atıkları, kanalizasyon atıkları arıtılarak akacak artık. Dolayısıyla bizde ekolojiye, ekosisteme zarar vermeyen şehirler arasına girmiş olacağız” dedi.
Türkiye’de şehir olarak biyolojik arıtma tesisi olmayan tek şehiriz” dedi.
Öte yandan, Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi evsel, ticari ve endüstriyel atıkların fenni bir şekilde arıtılması ve arıtılmış suyun deşarj edilmesini sağlayacak. 2 kademeden oluşacak tesisin birinci kademesi 2033 yılına kadar günde 38 bin 899 metreküp, ikinci kademesi ise 2050 yılına kadar günde 50 bin 612 metreküp atık su arıtacak. Karaağaç Mahallesi haricindeki 23 mahallenin atıklarının arıtılmasını sağlayacak olan tesis, arıtma tesisi, kaba ızgara, ince ızgara, kum tutucu, biyofosfor tankı, uzun havalandırma havuzu, çökeltim havuzu, çamur susuzlaştırma binası ve deşarj ünitelerinden oluşacak.
8 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı