2013 Atık Yönetim Sempozyumu Manavgat’ta (TÜÇEV)

Atık Yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve ilgili paydaş gruplarla bilgi alışverişinde bulunulması amacı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) tarafından gerçekleştirilen sempozyumun15 Nisan 2013tarihindekiaçılış törenine, bakanlık yetkililerinin yanı sıra, STK ' lar, belediye çalışanları ve özel sektörden yaklaşık 750 uzman katıldı.
Bakanlık Bakan Yardımcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 

İlk gün Atık Yönetimi hakkında oturumların düzenlendiği sempozyum da atık lastiklerin, atık bitkisel ve madeni yağların, atık pil ve akümülatörlerin, elektronik atıkların, tıbbi atıkların, hafriyat ve maden atıklarının, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, bertaraftı ve geri dönüşümü konularında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyumun, atık yönetimi konusunda yaşanan sorunların ve çözümlerin değerlendirilmesi,bugüne kadar yaşanan gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlendiğini kaydeden Mehmet Baş; “Bakanlık olarak üzerimizdeki büyük sorumluluğunfarkındayız ve sadece bizim değil sizlerin de üzerinde önemli bir yük olduğunu biliyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikle mevzuat çalışmalarının yürütülmesi için çalıştık. Sayın Bakanımızın göstermiş olduğu hedef doğrultusunda siz değerli yatırımcılarımızın daha rahat bir çalışma ortamı içinde nasıl olabileceğini özellikle geri dönüşüm konusunda sizleri nasıl rahatlatacağımız noktasında birlikte çalışmalar yapmaya başladık ve geldiğimiz noktada 47 yönetmeliği tamamlamış bulunuyoruz. Yani 2013 yılının hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız için hem de sektör temsilcileri olarak sizler için bir milat yılı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“Hedefimiz 10 yılda ekonomiye 5 milyar TL katkı sağlamak”

MehmetBaş ayrıca; “Sizler aslında yürütmüş olduğunuz işler itibari ile yer üstü madencilerisiniz.Eskiyi yeni yapan, yeni yaparken de ekonomiye ciddi katkılar sağlıyorsunuz.Yapmak istediğimiz işe inanarak hep birlikte azimle hareket ederek yaklaşık 1 milyar olan ekonomiye olan katkımızı önümüzdeki 10 yıl içinde en az 5 milyara çıkaracağız diye düşünüyorum. Biz mevzuat konusunda tıkandığınız noktalarda yardımcı olacağız” dedi.

2023 yılında çevresel sorunlarını çözmüş bir Türkiye hedefliyoruz...

Açılış töreninde konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammed Balta ise hükümetin göreve başlanması ile birlikte Türk insanında çevre bilincinin oturmaya başladığına dikkat çekerek; “2023 yılında hedefimiz Bakanlık olarak GSMH ' dan 25 bin dolar pay almak. İhracatımız 500 milyar dolar olacak. Böylece sanayi gelişecek, madencilik gelişecek ve insanlar tüm teknolojik gelişmelerden faydalanmaya başlayacak. 2023 yılında çevresel sorunlarını çözmüş, mevcut atıklarını dönüştürmüş, gelecek nesillere çok daha temiz bir Türkiye bırakmayı hayal ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümünü düşünmeliyiz”

Balta ayrıca Türkiye ' de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında gelecek 20 yılda 6,5 milyon konutun yıkılacağına ve yeniden yapılacağına da işaret ederek yatırımcılara bu konu üzerinde çalışma çağrısında bulunarak, “kentsel dönüşüm sonunda ortaya çıkan atıkların geri dönüşümünü de düşünmeliyiz ve bunlara göre de yatırım yapmalıyız. Sağlıksız evleri dönüştürürken, alt yapıyı sağlam oluşturmalıyız. Bizim insanımız en güzeline layık bu yüzden yapılan tesislerin dünyada örnek teşkil edecek tesisler haline gelmesini istiyoruz” dedi.
44 bin 500 projeye “ÇED olumlu kararı” verildi.

Bakanlığın en önemli görevlerinden birinin etkin çevre denetimi olduğunu dile getiren Çevre Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen; “Bugüne kadar toplamda 44 bin 500 projeye ÇED tarafından “ÇED olumlu kararı” verilmiş. ÇED ' in en önemli kısımlarından bir tanesi de atık ve atık kimya tesisleri. Atık kimya ile ilgili olarak sadece 2012 yılında 32 tane ÇED olumlu kararı, 326 tesise de proje ile ÇED gerekçeli karar verdik. Sadece ÇED gerekçeli karar vermek veya sezonluk karar vermekle iş bitmiyor. Bunun arkasından lisans alınması gerekiyor. O da 2010 yılında çıkan ÇED ' e izin lisans yönetmeliği. Bununla ilgili de ciddi anlamda rakamlara ulaştık. Genel Müdürlüğümüzde 2012 yılı içerisinde çevre kanununca alınması gereken izin lisanslar hakkında yönetmeliğine göreatık yönetim başlığında yer alan 407 tane faaliyete ve yine aynı yönetmelik ekli listesinde yer alan 146 faaliyete lisans belgesi vermişiz. Bunlar tamamen atık ile ilgili olan rakamlar” dedi. Dikmen ayrıca sadece ÇED izni almanın yeterli olmadığını belirterek; “Bizim Bakanlığımızın en önemli görevlerinden bir tanesi de denetim yapmak. Biz de bu sene hedefimizi Etkin Çevre Denetimi olarak koyduk” dedi.
16 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı