- 150 Somalili Libya’dan Ülkesine Geri Döndü

150 Somalili Libya’dan ülkesine geri dönüşü
Dera Şili Hükümet Irak 

-röpler

( MOGADİŞU ) - 150 Somalili Libya’dan ülkesine geri döndü MOGADİŞU

- Libya'daki gözaltı merkezlerinde bulunan 150 Somalili göçmen gönüllü olarak Somali’ye geri döndü. Bir kaç aydır Libya'da gözaltı merkezlerinde bulunan, 150 Somali göçmeni Birleşmiş Milletler (BM) tarafından organize edilen ulaşımla Somali’ye gönüllü olarak geri döndü. Somalili göçmenler Akdeniz'den Avrupa'ya geçme girişiminde bulunduklarında Libyalı etkililer tarafından ele geçirilmişti. Çoğu aylardır hükümetin gözaltı merkezlerinde tutuluyordu. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya ve Somali hükümetleriyle işbirliği içinde ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen özel bir charter uçuş sağladı ve göçmenleri geri getirdi. IOM Somali Destek Ofisi yetkilisi Mark Lewis, "Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 6 aydır nakit bazlı transferler ve diğer destekleri, IOM ise, uzun vadede daha fazla ihtiyaca dayalı yeniden entegrasyon desteğini sağlıyor" dedi.
Geri dönenleri almak için hazır bulunanlar arasında Somali’nin Benelüks ve Avrupa Birliği Büyükelçisi Dr. Ali Said Faqi de vardı. Dr. Faqi, Somali Federal Hükümeti'nin (FSG) Kenya, Uganda, Güney Sudan, Sudan'dan yaptıkları zorlu yolculuklarından sonra Libya'da gözaltında tutulan bir çok kişinin geri dönmek için gönderdikleri çağrıya cevap vermekten mutlu olduklarını söyledi.

Dr. Faqi, “Bu gençlere yardım edebileceğimiz için çok mutluyuz, çünkü onlar Libya'da çok zor bir zaman geçirdi" dedi.
Çocuklara ve göçmenlere yönelik özel elçi Muhammed Yassin Hagi Yussuf, "Gençler için söz verilen toprak Somali. Bu ülkeyi inşa edelim çünkü burası ait olduğumuz yerdir ve bu ülke gitmeye çalıştığımız diğer ülkeler kadar iyi hale getirilebilir" açıklamasını yaptı. Geri dönenlerin evrakları işlendi ve sağlık durumlarını tespit etmek için doktorlar tarafından muayene edildi. Geri dönenlerden biri olan Mahad Abdullahi Hassan, sonunda eve gelmekten çok memnun olduğunu belirtti.
Hassan, "Libya'da yaşadığım acıyı tarif edecek kelimeleri bulamıyorum. Bu zor bir durumdu ve uzun süre gözaltında tutuldum. Sonunda serbest bırakıldım ve ülkeme döndüm" dedi.
Bugün geri dönenler, Libya'da gönüllü geri dönüş yapan ilk 300 kişilik gruptan 150 kişi. Evlerine geri gönderilmeden önce, Mogadişu'daki bir resepsiyon merkezinde geçici barınak sağlanacak. Bugünkü dönüş Libya'dan Somali'ye göçmenlerin dördüncü ve en büyük gönüllü insani dönüş olma özelliği taşıyor. IOM gönüllü insani dönüşün ilkini Şubat ayında gerçekleştirdi. IOM 2018 yılı içerisinde şu ana kadar 7 bin 414 göçmenin evlerine geri dönmesine yardımcı oldu.
31 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı