Türk-Alman Ekonomi Günü - Büyükelçi Aydın-ATİAD Başkanı Sarıyar - DÜSSELDORF
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Aydın, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihi dostluk ve güçlü ekonomik ilişkilere dikkat çekti.Aydın, "Çok sayıda girişimcimiz, firma sahibimiz, iş adamımız Almanya'da farklı sektörlerde başarılı şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bundan hepimiz büyük sevinç ve gurur duyuyoruz." dedi.
Büyükelçi Aydın, şu değerlendirmede bulundu:"Türkiye ile Almanya ilişkilerindeki çalkantılı dönemin ardından, bir süredir normalleşme önünde karşılıklı olarak adımlar atmaya çalışıyoruz. Biz Türk Alman işbirliğinin geleceğinen inanıyoruz. İki ülkenin dostluğu ve ortak çıkarları sıkıntılı dönemleri atlatacak güçtedir. Sağduyu ve ortak çıkarlara saygı temelinde ortak paydalarımıza odaklanarak güçlüklerin aşılacağına inanıyoruz. Zira Türkiye ile Almanya arasında derin tarihi bağlar, uzun bir müttefiklik geçmişi ve yoğun ekonomik, ticari ilişkiler mevcut. Bölgesel konularda gerçekten hayati çıkarlarımız bulunmaktadır. Almanya'da yaşayan üç buçuk milyon insanımız bizi birbirimizle birleştiriyor."Aydın, ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler bağlamında önemli olanının görüş ayrılıklarını bir kenara bırakmak olduğunu vurgulayarak, "Bazı alanlardaki görüş farklılıklarımızın bizi geri çekmeden, ortam menfaat ve ilişkilerimizin güçlü yönlerini ön plana çıkarabilmektir. Zaman zaman yaşanan siyasi görüş ayrılıkları ekonomik ilişkiler ve iş dünyasına yansıtılmamalıdır." ifadelerini kullandı. - "Yıllık ciro 50 milyar avroya ulaştı"Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Aziz Sarıyar, "Türk Alman Ekonomi Günü"nün bu formattaki tek ve en büyük etkinlik olduğunu söyledi.
Etkinlik hakkında bilgi veren Sarıyar, "CEO'lar, üst düzey yöneticiler, yatırımcılar, girişimciler, akademisyenler, uzmanlar, siyasetçiler ve medya temsilcileri ve konunun ilgililerince bir gün boyunca bir mekanda bir araya getirilmekte ve bu bizi ayrıcalıklı kılmakta. Tüm olumlu olumsuz konular masaya yatırılıp çeşitli yönleriyle analiz edilmektedir." şeklinde konuştu.
Almanya'da faaliyet gösteren Türk kökenli işadamlarının önemine dikkat çeken Sarıyar, "2009 yılında 72 bin şirket Türk kökenli işadamları tarafından işletilip 350 bin kişilik istihdam sağlanıp 35 milyar avro ciro sağlanıyordu. Hali hazırda 100 bin işletme Türk girişimciler tarafından işletilip 500 binin üzerinde istihdam sağlanmakta, yıllık ciroları ise 50 milyar avroya ulaşmıştır." diye belirtti.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sadece buradaki Türk kökenli işletmelerden ibaret olmadığını kaydeden Sarıyar, "Almanya Türkiye'nin en önemli ticari ortağıdır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2018 yılında 37 milyar avro seviyesine ulaşmıştır. ATİAD buradaki kültürel çoğunluğu bir zenginlik olarak algılamakta, Almanya ve Avrupa'da yaşayan Türk kökenlilerin toplumla tamamen bütünleşmelerini desteklemektedir. Bu uyum aynı zamanda siyasi karar alıcıların desteğine de muhtaçtır." dedi.
Diplomat Yatırımcı İşadamları İş Dünyası 2009 Yılı
4 Mayıs 2019 Cumartesi günü yayınlandı